Σκοπιανό - Πρεσάρισμα Ζάεφ σε Τσίπρα - Καμμένο για Πρέσπες: «Τους έχω εμπιστοσύνη»

Παρέμβαση μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα…

Τσίπρας για δηλώσεις Καμμένου: «Δεν είδα, δεν άκουσα - Όλα καλά»

Αλέξης Τσίπρας | Πάνος Καμμένος: Με μια…

Έλληνες στρατιωτικοί: Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ – Ποιοι θα υποστούν συνέπειες

Λάθη, παραλείψεις, κακοί χειρισμοί – Τι συνέβη…

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 η επιμνημόσυνη δέηση για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη

Ανδρέας Μπόμης: Την Κυριακή 16/12/2018 θα τελεστεί…

Παρέμβαση Καραμανλή στο συνέδριο της ΝΔ – Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό συνέδριο…

Οικονομική «δικτατορία» στην Ευρώπη μέσω ESM θέλει ο Σόιμπλε

Οικονομική «δικτατορία» στην Ευρώπη μέσω ESM θέλει ο Σόιμπλε

Φαίνεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να περιοριστεί στα καθήκοντα του χαρτοφυλακίου του, αλλά έχει ως στόχο να αλλάξει την αρχιτεκτονική και των ευρωπαϊκών μηχανισμών, προκειμένου να εφαρμόσει τις άκαμπτες οικονομικές πολιτικές του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σήμερα πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, (ESM) θα μπορούσε να αναλάβει ορισμένες από τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τήρηση των προϋπολογισμών στην ευρωζώνη. Ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει μια ακόμα πιο τεχνοκρατική επιτροπεία πάνω στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, παρακάμπτοντας στην πράξη τις όποιες πολιτικές ενστάσεις απέναντι στη λιτότητα. 

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μπρατισλάβα, ο Σόιμπλε τόνισε πως όσο δεν υφίσταται μία ευρωπαϊκή νομισματική ένωση -κάτι που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί στο προσεχές μέλλον- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει έναν περισσότερο πολιτικό ρόλο, ενώ το βάρος της επίβλεψης των δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε να το επωμισθεί ο ESM.

«Τυπικώς, η εφαρμογή εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τωρινή Επιτροπή έχει επιλέξει να έχει πιο πολιτικό ρόλο και έχει το απόλυτο δικαίωμα να το πράξει. Όμως αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη την αποστολή να επιβληθεί η συμμόρφωση», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

«Ίσως ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο σε μερική σύμπραξη με την Κομισιόν για εκείνες της υποθέσεις συμμόρφωσης που αυτή δεν μπορεί να επιβάλει», πρόσθεσε.