ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανελέητη η κυβέρνηση: Δεν εξαίρεσε ούτε τα ΑμεΑ από τις μειώσεις των συντάξεων!

Ανελέητη η κυβέρνηση: Δεν εξαίρεσε ούτε τα ΑμεΑ από τις μειώσεις των συντάξεων!

Αποφάσισαν να φτωχοποιήσουν τα άτομα με αναπηρία, στα οποία δεν παρέχεται καμία μέριμνα και καμία προστασία

Κανένα έλεος - Έρχονται επιπλέον αιματηρές περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Μπαλτάς» συνεχόμενων μειώσεων περιμένει τα ΑμεΑ, με τον κύκλο των περικοπών να μην έχει ακόμα «κλείσει». Η κοροϊδία του κυβερνητικού επιτελείου αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα. Από τις αρχές του έτους, αναμένεται να εφαρμοστεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που περιλαμβάνει και τις αναπηρικές. Η αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης θα φέρει την απόλυτη καταστροφή στις ζωές των ατόμων που χρειάζονται τα χρήματα περισσότερο από τον οποιονδήποτε.

Σε πρώτη φάση, ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου δίνει 384 ευρώ σε όσους μόνο έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%! Από εκεί και κάτω, με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης. Ενώ δίνεται το 50% σε όσους έχουν ποσοστό από 50% έως 66,99%! Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μειώθηκαν και οι επικουρικές τους συντάξεις. Συνταξιούχος που έλαβε τον Αύγουστο επικουρική σύνταξη των 250 ευρώ, τώρα λαμβάνει 150! Η συγκεκριμένη μείωση ξεπερνά το 50%!

Μάλιστα, η φετινή δαπάνη για τις συντάξεις αναπηρίας που αποδίδει το ΙΚΑ αναμένεται «πετσοκομμένη» κατά τουλάχιστον 25%, από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί στην αρχή του έτους. Κατά συνέπεια, η δαπάνη για τις αναπηρικές συντάξεις και μόνο στο ΙΚΑ θα περικοπεί κατά 225 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 24,6%!

Προ των πυλών όμως, και νέες δραματικές μειώσεις σε προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ! Ήδη πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, αφού 220.000 οι οποίοι ελάμβαναν κάποιο επίδομα μέχρι τον Μάρτιο του 2012, σήμερα έμειναν κάτω από 150.000! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι βαριά ανάπηροι είναι πάνω από 500.000, ενώ οι ανάπηροι με ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας, δεν έχουν καμία απολύτως στήριξη.

Διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, την εργασία, την κοινωνική προστασία και την πρόνοια. Όμως στην «κλίνη του Προκρούστη» μπαίνουν ξανά συντάξεις και επιδόματα... Ο Αλέξης Τσίπρας με το επιτελείο του άφησε απροστάτευτα τα άτομα με αναπηρία και ειδικές παθήσεις. Οι οριζόντιες μνημονιακές του πολιτικές σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, στέρησε πολλά από την συγκεκριμένη κατηγορία. Και αντί το κράτος να στηρίξει με «νύχια και με δόντια» τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες, φέρνει και νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

Και τα παράλογα φαίνεται πως συνεχίζονται, αφού η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας ορίζει ότι από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους μέχρι και το τέλος του 2018, η ατομική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 1.767 ευρώ καθαρά (2.000 ευρώ μικτά), συμπεριλαμβάνοντας και τις προσαυξήσεις από τα επιδόματα όχι μόνο τέκνων, συζύγου, αλλά και του επιδόματος απολύτου αναπηρίας.

Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί είναι οι επαναλαμβανόμενες αρνήσεις των στελεχών του Υπουργείου Εργασίας για τυχούσες, ενδεχόμενες, νέες μειώσεις στις συντάξεις, την ώρα που οι απαιτήσεις του ΔΝΤ με νούμερα και συγκεκριμένους αριθμούς μεταφράζονται σε νέες μειώσεις στις συντάξεις της τάξεως του 20%!

Το... «μαρτύριο» των περικοπών στα ΑμΕα

  • Τους πετσοκόβουν ένα σωρό επιδόματα
  • Τους μειώνουν δυσβάστακτα τις συντάξεις
  • Δεν έχουν τις παροχές υγείας που θα έπρεπε
  • Βάζουν λουκέτα σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία/αυτισμό/σύνδρομο Down/εγκεφαλική παράλυση
  • Κάνουν περικοπές στην χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας
  • Αυξάνουν τις ελλείψεις ειδικών πολιτικών για τα ξεχασμένα ΑμΕα, σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές
  • Συνυπολογίζουν άδικα το αναπηρικό επίδομα στο εισόδημα για την διαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ

Σχετικές ειδήσεις