ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «σίριαλ» με το ΦΠΑ και τις αλλαγές

Το «σίριαλ» με το ΦΠΑ και τις αλλαγές
Περιορισμένες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο...

Περιορισμένες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο. Το σχέδιο για την εφαρμογή της δραστικής μείωσης των συντελεστών φαίνεται να απορρίπτεται όπως επίσης και η εναλλακτική πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αφού μέτρησαν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που είχε μια ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός, ενώ κρίθηκε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν και μέτρα τόσο μεγάλου ισοδύναμου αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ημερησία" το τελευταίο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 προβλέπει:

Μείωση μόνο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως εστίαση, καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newscode.gr