ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση των G7 στη Μασαλία

Συνάντηση των G7 στη Μασαλία
Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η κρίση χρέους της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ, αναμένεται να βρεθούν...

Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η κρίση χρέους της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, σήμερα, Παρασκευή, στη Μασσαλία.

Στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ρωσία, με αντικείμενο τη "Συνεργασία της Ντοβίλ", ήτοι ένα πρόγραμμα στήριξης και πιστώσεων ύψους πολλών δισ.δολ. προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, που συμφωνήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, το Μάιο.

Η σύνοδος πραγματοποιείται ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την είσοδο των κυριοτέρων οικονομιών παγκοσμίως σε έναν νέο υφεσιακό κύκλο, όπως υποδεικνύουν στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες σημαντικές οικονομίες, αλλά και εκτιμήσεων ότι τα προγράμματα λιτότητας που προωθούνται σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών θα ενισχύσουν την πορεία οικονομικής συρρίκνωσης, παγκοσμίως.


Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπουργοί αναμένεται να παράσχουν δεσμεύσεις σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο σε σχετικό τηλεγράφημά του.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Άσμουσεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάληψη νέου χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Γερμανία θα κάνει την άποψη αυτή "πολύ ξεκάθαρη" στη Μασσαλία, είπε.


Εξάλλου, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις ανησυχίες που εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.