ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ευρωβουλευτές κατά της πρότασης Έτινγκερ

Οι ευρωβουλευτές κατά της πρότασης Έτινγκερ
Ο Γερμανός Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, σε δηλώσει του είχε τονίσει πως οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης...

Ο Γερμανός Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, σε δηλώσει του είχε τονίσει πως οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι με πρωτοβουλία του Πορτογάλου Ευρωβουλευτή, Ρούι Ταβάρες, συγκέντρωσαν 150 υπογραφές κατά της πρότασης αυτής.

Μάλιστα, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της κομισόν, Ζοζέ Μανουέλ Mπαρόζο, τονίζουν: «Η κίνηση αυτή, θα ήταν σύμβολο, και μάλιστα ισχυρό, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είχε χάσει από το οπτικό της πεδίο όλες της τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της. Κανένα από αυτά δεν αφήνει χώρο για συμβολική ταπείνωση ευρωπαϊκών εθνών, ανεξάρτητα από τα διοικητικά, δημοσιονομικά ή άλλα αμαρτήματα που οι κυβερνήσεις τους έχουν ενδεχομένως διαπράξει».

Αναλυτικά, το κείμενο των 150 ευρωβουλευτών:
«Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Απευθύνουμε την επιστολή αυτή σε σας, για τις δηλώσεις του Επιτρόπου σας για την Ενέργεια κ. Γκίντερ Ετινγκερ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD, ο τελευταίος πρότεινε οι σημαίες των χωρών με υπερβολικά ελλείμματα να κυματίζουν μεσίστιες μπροστά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, αντί να απορρίψει μια τέτοια σκέψη ως παράλογη και εξωπραγματική, όπως και είναι, αντίθετα την προσυπέγραψε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν απλώς σύμβολο, θα αποτελούσε όμως και ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα».

Ναι, κ. Πρόεδρε, θα ήταν σύμβολο, και μάλιστα ισχυρό, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είχε χάσει από το οπτικό της πεδίο όλες της τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της. Κανένα από αυτά δεν αφήνει χώρο για συμβολική ταπείνωση ευρωπαϊκών εθνών, ανεξάρτητα από τα διοικητικά, δημοσιονομικά ή άλλα αμαρτήματα που οι κυβερνήσεις τους έχουν ενδεχομένως διαπράξει.

Οι οραματιστές και θεμελιωτές της Ενωμένης Ευρώπης πάντα ονειρεύονταν την Ενωση αυτή να στοιχειοθετείται από χώρες ίσες μεταξύ τους.

Και μόνο η σκέψη ότι, στο σημείο αυτό του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θα υπήρχε Επίτροπος που να σκεφτεί σοβαρά τις ιδέες που πρότεινε ο κ. Ετινγκερ, θα προκαλούσε αγανάκτηση σε μορφές όπως ο Σουμάν, ο Μονέ ή ο Σπινέλλι.

Οι πολίτες μας βλέπουν με υπερηφάνεια τις σημαίες των χωρών τους να κυματίζουν δίπλα δίπλα - και ισότιμα - με τις σημαίες των Ευρωπαίων εταίρων τους.

Κάθε πραγματικός υπέρμαχος της Ευρώπης είναι όντως περήφανος να βλέπει όλες τις σημαίες μας να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, «ενωμένες στη διαφορετικότητα», σε εποχές καλές και κακές. Όποιος προτείνει να το αλλάξουμε αυτό, δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και δεν είναι κατάλληλος Ευρωπαίος Επίτροπος. Ο κ. Ετινγκερ οφείλει, είτε να ανακαλέσει και να επανορθώσει τις δηλώσεις του, είτε να παραιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»