ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

DW: Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με την προετοιμασία μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle, μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, το βάρος πλέον έχει εστιαστεί στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, μέσα στην εβδομάδα και ειδικότερα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητήσει στους τεχνοκράτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Εuroworking Group την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Ποια σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι»

Το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016 ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο «τραπέζι» βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Η διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες -και λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Σχετικές ειδήσεις