ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ζητήσει ο Γκάιτνερ από τους ευρωπαίους

Τι θα ζητήσει ο Γκάιτνερ από τους ευρωπαίους
Στην Πολωνία και τη συνεδρίαση του eurogroup είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον...

Στην Πολωνία είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον, όπου συνεδριάζει το Eurogroup, παρουσία για πρώτη φορά του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ .

Στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουλίου για την Ελλάδα αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η παρουσία του Τίμοθι Γκάιτνερ δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Eurogroup μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ για τέταρτη φορά υπέρ της Ελλάδας που σίγουρα επηρέασε και την στάση του γαλλογερμανικού άξονα στο θέμα της χώρας μας. Ο Γκάιτνερ άλλωστε έχει ζητήσει χρόνο για την Ελλάδα, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Αλλαγές στον EFSF

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Διεθνής τραπεζική συμμαχία 5 κεντρικών τραπεζών

Η πληροφορία αυτή έρχεται στην δημοσιότητα μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες και την FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας λόγω των κρίσεων χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή, διάρκειας τριών μηνών, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει ο EFSF, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010, να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο ενός έκτακτου ταμείου που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η FED το 2008, ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.

Στόχος η προστασία των χωρών με προβλήματα στην Ευρωζώνη

«Ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στην σημασία της ενίσχυσης ώστε να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευθούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία, και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εν όψει της συνόδου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει τη χρήση του EFSF κατά τρόπο ανάλογο με το Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), που η Ουάσινγκτον είχε χρησιμοποιήσει για να διευκολυνθεί ο δανεισμός στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newscode.gr