ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Δείτε πόσα θα πληρώσετε

Σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Δείτε πόσα θα πληρώσετε

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει αλγορίθμους που θα υπολογίσουν την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων, τα κυβικά και θα συμπεριλάβουν όλα αυτά για να δώσουν κάποιο πιο αναλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με σήμερα.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε η υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου, είναι υπό επεξεργασία πρόταση για να γίνουν αναλογικότερα, καθώς θα συνυπολογίζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί και η τιμή αγοράς καθώς και κριτήρια, όπως η ρύπανση.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την μελέτη του θέματος και έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου πόρισμα με προτάσεις για τις αλλαγές που θα γίνουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι της επιτροπής για την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνουν:

- τη σύνδεση των τελών με το ύψος της τρέχουσας αξίας των οχημάτων. Για τον υπολογισμό της αξίας εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη ο κατάλογος αξιών που έχουν επεξεργαστεί οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συνδυασμό με σύστημα απομείωσης της αρχικής εμπορικής αξίας με βάση την παλαιότητα

- μονιμοποίηση του συστήματος καταβολής τελών κυκλοφορίας με το μήνα που ισχύει τα τελευταία δυο χρόνια. Δηλαδή την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για μια φορά καταβάλλοντας μέρος των ετήσιων τελών που αντιστοιχούν στο όχημά τους. Το σύστημα έχει αποδειχθεί επιτυχημένο διότι αύξησε τα έσοδα του δημοσίου από τα τέλη κυκλοφορίας

- διαφοροποίηση της κλίμακας υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους μεταξύ των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων με προσαύξηση για τα τελευταία. Είναι ένα μοντέλο που ακολουθείται ήδη από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «τιμωρώντας» με υψηλότερα τέλη τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ.

Το ποιες αλλαγές τελικά θα επιλεγούν θα κριθεί από την πολιτική ηγεσία αν και υπάρχει το ενδεχόμενο τελικά οι αλλαγές να είναι πολύ περιορισμένης κλίμακας προκειμένου να μην υπάρξουν αναταράξεις στην αγορά ΙΧ αλλά και αιφνιδιασμοί για τους φορολογούμενους. Αυτό που αποτελεί προαπαιτούμενο για τις όποιες αλλαγές είναι να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η εισπραξιμότητα των τελών, δηλαδή να εξακολουθήσουν να φέρνουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον το ποσό των 1,1- 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.