ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτικές εταιρείες και δικηγόροι «σκανάρουν» τους μεγαλοοφειλέτες

Ελεγκτικές εταιρείες και δικηγόροι «σκανάρουν» τους μεγαλοοφειλέτες
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ελεγκτικές εταιρείες...

Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, πάνω από 150.000 ευρώ.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στα πλαίσια των ενεργειών του ΥΠΟΙΚ να συλλέξει όσον το δυνατόν περισσότερα χρήματα με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμού ακινήτων κα) με προτεραιότητα τους μεγάλους οφειλέτες.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν "την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ, με σκοπό τον εντοπισμό επιπλέον περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υποχρέων ή συνυποχρέων αυτών, όπως ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων ..... περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, εικονικών μεταβιβάσεων, εικονικών βαρών, τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό και να υποδείξουν πρακτικές και να παράσχουν εξειδικευμένες κατά περίπτωση νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχομένων πληροφοριών".

Στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ανάθεση σε ιδιώτες του ελέγχου των οφειλετών.

Με βάση αυτά τα κριτήρια η ελεγκτική εταιρεία, ή το δικηγορικό γραφείο όπως και οι υπάλληλοί τους δεν επιτρέπεται να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιχείρηση ή τον οφειλέτη, ούτε να αναλαμβάνουν υποθέσεις του για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr