ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνούτσιν: Η Ουάσιγκτον δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο

Μνούτσιν: Η Ουάσιγκτον δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε την Τρίτη (20/3) ότι η χώρα του δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, σπεύδοντας ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι σκοπός της Ουάσιγκτον να αρχίσει τέτοιον, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με περίπου δεκαπέντε ομολόγους του στο περιθώριο της G20.

Ο εμπορικός πόλεμος «δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά δεν τον φοβόμαστε», συνέχισε, απηχώντας τη θέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι δασμοί που επέβαλε ο οποίος στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα προστατευτισμού, αλλά για ένα ελεύθερο εμπόριο που γίνεται με όρους ισονομίας και αμοιβαιότητας», επαναλάμβανε ακατάπαυστα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εταιρείες.

«Υπάρχει μια γενική επιθυμία στις τάξεις της G20 να δούμε την Κίνα να ανοίγει τις αγορές της κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να εισέλθουμε όπως και εκείνοι (οι Κινέζοι) στις δικές μας, (να αποκατασταθεί) μια εμπορική σχέση πολύ πιο ισόνομη και αμοιβαία», επέμεινε ο Μνούτσιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε «θετικές» συζητήσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν κι άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, θα εξαιρεθούν από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως αξιώνουν ιδίως οι Ευρωπαίοι.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να αναφέρει. «Περιμένουμε ο πρόεδρος να πάρει γρήγορα την απόφασή του», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων