ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις στη… λαιμητόμο: Μειώσεις - «φωτιά» έως και 18% το 2019

Συντάξεις στη… λαιμητόμο: Μειώσεις - «φωτιά» έως και 18% το 2019

Συντάξεις | Ειδήσεις: «Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν». Με αυτή ακριβώς τη φράση περιέγραφε χτες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την οριστική απόφαση που οδηγεί σε περικοπή όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, μέχρι και 18% από την 01/01/2019.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

Το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τους παλαιούς συνταξιούχους, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» η τήρηση των συμφωνηθέντων συνεπάγεται αυτόματα «ψαλίδισμα» στο αφορολόγητο το 2020, με το ΔΝΤ να κινείται πλέον μακριά από την ιδέα της πρόωρης επίσπευσής του.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθεί συνταγματικός ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου άνοιξε διάπλατα το δρόμο για σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.

Η κρίση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας φέρνει, επί της ουσίας τρία «ψαλίδια» σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων.

Αυτά είναι τα εξής:

Συνοπτικά, το ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί επί των προσφυγών που είχαν κάνει ενώσεις συνταξιούχων, που ζητούσαν να κριθεί ως αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους, στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, καταλήγοντας στο ότι είναι πλήρως σύννομες με το Σύνταγμα οι εξής διατάξεις:

  • Ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονταν στους μέχρι 12/05/2016 συνταξιούχους, δηλαδή σε 2,7 εκατ. δικαιούχους σύνταξης πριν από την επιβολή του νόμου Κατρούγκαλου
  • Η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέφθηκε στο Ν. 4472/2017 και αναφέρεται σε κατάργηση των προσωπικών διαφορών
  • Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18%.

Τι θα γίνει με το πλεόνασμα και τα αντίμετρα

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, το ΔΝΤ «βλέπει» τώρα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 3,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ικανοποιημένο από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι Θεσμοί αποδέχονται επίσης πως θα υπάρξει και υπέρβαση έναντι των στόχων του 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, αφού ληφθούν και τα αντίμετρα.

Τα αντίμετρα θα συνεπάγονται κατά πάσα πιθανότητα μια σειρά από ευεργετικά μέτρα, όπως φοροελαφρύνσεις ακόμη και παροχές από το 2019, τα οποία θα λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στη μείωση των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις