ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπερλουσκόνι: «Το περίεργο ευρώ δεν έπεισε κανέναν»

Μπερλουσκόνι: «Το περίεργο ευρώ δεν έπεισε κανέναν»

«Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα, δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ως σημείο αναφοράς και δεν έχει μια ενωμένη κυβέρνηση για την οικονομία», υποστήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με παρέμβασή του στη «Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό».

Ο «Καβαλιέρε» συνέδεσε τις αδυναμίες του ευρώ με «ένα πρωτοφανές φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια επίθεση της κερδοσκοπίας», τονίζοντας ότι «είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος».

Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού για το ενιαίο νόμισμα προκάλεσαν την αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, η οποία τόνισε ότι είναι άκρως επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους τόνοι, την στιγμή που η Ιταλία είναι ακόμη «υπό στενή ευρωπαϊκή παρακολούθηση». Οι σχολιαστές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, αποτελούν, πιθανότατα, μια «συμβιβαστική παραχώρηση» στις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της Λέγκα του Βορρά.

Χθες βράδυ, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός προχώρησε στην έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος, το οποίο χαρακτηρίστηκε «βήμα όπισθεν» από τον ιταλικό Τύπο: «Πρόκειται για υστερόβουλη πολεμική. Το ευρώ είναι η σημαία μας. Όπως πάντα, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμικές, βασιζόμενοι σε μια φράση μου, την οποία ερμηνεύουν με τρόπο ανακριβή και κακόβουλο», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα, τέλος, με το ανακοινωθέν του «μίστερ τιβί», «η Ιταλία κάνει τεράστιες θυσίες για να υπερασπίσει, ακριβώς, το ευρώ από την κερδοσκοπική επίθεση. Αλλά το πρόβλημά είναι ότι πρόκειται για το μόνο νόμισμα στον κόσμο χωρίς ενιαία κυβέρνηση, χωρίς ένα κράτος, χωρίς μια τράπεζα στην οποία να αναφέρονται όλοι. Και για το λόγο αυτό, ακριβώς, είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών επιθέσεων».