ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλικό «τσουνάμι» χτυπά τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω φόβου για «Italexit»

Ιταλικό «τσουνάμι» χτυπά τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω φόβου για «Italexit»

Μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

«Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινώνεται», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Handelsblatt.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ απώλεσε περισσότερο από 0,9% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες και φθάνοντας τα 1,1518 δολάρια, το χαμηλότερο ποσοστό από το καλοκαίρι του 2017. Οι επενδυτές προτιμούν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια και σε αυτά περιλαμβάνεται το ιαπωνικό γιεν, το οποίο κατέγραψε σήμερα κέρδη έναντι πολλών νομισμάτων. «Το ευρώ είναι και παραμένει ένα πολιτικό πείραμα και μπορεί να αποτύχει πολιτικά εάν δεν επιτευχθούν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη», σχολίασε ο Ούλριχ Λέουτσμαν, εμπειρογνώμονας της Commerzbank.

Την ίδια ώρα, και στην Ισπανία, το κλίμα είναι πολιτικά εκρηκτικό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. «Δεν περιμένω κρίση, αλλά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι εφικτή», δήλωσε ο Ούλριχ Στέφαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή, όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αγορές ομολόγων. Για παράδειγμα, η απόδοση των διετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πρόσφατα στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Συγκριτικά, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου είναι σήμερα στο 0,76% - παρόλο που την Τρίτη υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές απαιτούν επί του παρόντος ένα σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό δημόσιο χρέος. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα πάνω από 17% και ανήλθαν σε περισσότερο από 300 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το ιταλικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 27% από τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.

Συνολικά, υπάρχει ανησυχία στις αγορές ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη - ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Το Sentix Italexit - ένας δείκτης που μετρά την πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη – δίνει σήμερα πιθανότητα 11,3%. Αυτό είναι περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από ό, τι στις αρχές του έτους.

Η κρίση στις ιταλικές αγορές φαίνεται να «μολύνει» άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά μία μονάδα την Τρίτη το πρωί και ένδεκα μονάδες βάσης της Πορτογαλίας.

Αλλά και οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται ισχυρές πιέσεις με την απόδοση του 10ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,9% και του 5ετούς έχουν ξεπεράσει το 4%.

H απόδοση του ελληνικού 5ετούς την Πέμπτη ήταν στο 3,36% και του 10ετούς στο 4,41%.

Άνοδο καταγράφει ο δείκτης Sentix για τη διάλυση της ευρωζώνης

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

«Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο ερευνητής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο υποδείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, σε σχέση με 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ της έρευνας, που ξεπέρασαν το 70%, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Ο Sentix ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την έρευνα από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.

Τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 25 και πλέον ετών καταγράφουν τα ιταλικά ομόλογα

Η εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας σήμερα και νέες πωλήσεις του ευρώ και των μετοχών.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από το 1992 ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρύτερης ευρωζώνης αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Αύγουστο του 2016.

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013.

Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου γύρω στις 115 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 150 μονάδες βάσης στο 2,73% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έκαναν άλμα 50 μονάδων βάσης στο 3,38%, το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε πάνω από 3% σε χαμηλό 9μήνου. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5% σε χαμηλό 13 μηνών, με τη διαπραγμάτευση αρκετών μετοχών να αναστέλλεται αυτόματα λόγω της μεγάλης πτώσης τους. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη από τον Αύγουστου του 2016.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 4,5% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 21 μήνες.
Πτωτικά κινείται και το ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 στα 125,10 γεν.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 143 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών.

Ο οίκος Moody's προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τέλος ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με το διεθνή οίκο. Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

Σχετικές ειδήσεις