ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία αλλά και «απειλές» για την συμμετοχή των τραπεζών

Αισιοδοξία αλλά και «απειλές» για την συμμετοχή των τραπεζών

Το θέμα της συμμετοχής των τραπεζών και ευρύτερα των ιδιωτών θεωρείται κομβικό για την επιτυχία του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 26 -27 Οκτωβρίου οι ιδιώτες καλούνται εθελοντικά να εγγράψουν απώλειες ύψους 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σε αυτή την συμφωνία δεν ορίζεται ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ως στόχος όπως και τον Ιούλιο, όμως χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς τραπεζικού λόμπυ (IIF) σε συνέντευξη του στην γερμανική Welt εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον το 90% των τραπεζών μάλλον θα δεχθούν περικοπή της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν κατά 50%.

Το IIF συμμετείχε στις σκληρές διαπραγματεύσεις της Συνόδου και εκπροσωπεί περίπου 400 τραπεζικά ιδρύματα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει σε τι βαθμό είναι διατεθειμένες να κάνουν ανάλογες θυσίες οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Κάποιου είδους πειθούς θα πρέπει να ασκηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Νταλάρα.

Από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, οι ασφαλιστικές εταιρίες διακρατούσαν τα 24 δισ. πέρυσι χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρος ο βαθμός έκθεσής τους όπως στην περίπτωση των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr