ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη

Ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία, αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2018 και οι ενδείξεις για το τέλος του 2018 τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,0%. Η ελληνική οικονομία, σημειώνει πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και αυτό φαίνεται ότι έχει θέσει τις βάσεις για την πολυπόθητη αντιστροφή της οικονομίας και τη σταδιακή αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, για να συνεχιστεί αυτό το ανοδικό momentum της οικονομίας θα πρέπει να μην υπάρξει καμία απόκλιση από τις όποιες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθεί το καλύτερο μίγμα πολιτικής το οποίο θα φέρει μείωση της φορολογίας ή διαφορετικά, αύξηση των κινήτρων στις επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων και προσλήψεων.

Η ανεργία θα πρέπει να μειωθεί ώστε σε συνδυασμό με μικρές αυξήσεις στους μισθούς να υπάρξει αύξηση στην κατανάλωση, η οποία θα οδηγήσει τόσο σε ενίσχυση της ανάπτυξης όσο και σε διατήρησή της. Ένας ακόμα σημαντικός πυλώνας είναι και η επιστροφή των τραπεζών στις δανειοδοτήσεις, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν θα γίνει άμεσα.

Είναι γεγονός ότι η επιστροφή των τραπεζών στις δανειοδοτήσεις δεν θα είναι ποτέ ίδια με το παρελθόν. Οι τράπεζες κουβαλάνε το βάρος των «κόκκινων» δανείων τα οποία αποστραγγίζουν τη ρευστότητα. Πέρα από αυτό όμως, η αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού, θα οδηγήσει μοιραία σε σημαντικό περιορισμό των δανειοληπτών οι οποίοι είναι κατάλληλοι (χαμηλού ρίσκου) για δανειοδότηση. Ο πιστωτικός ρόλος των τραπεζών έχει χαθεί και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι όποιες χρηματοδοτήσεις γίνονται σε νέες επιχειρήσεις (start-ups) αυτές γίνονται μέσα από σχήματα μικτής χρηματοδότησης με το μεγαλύτερο ποσοστό να καλύπτεται από private ventures.

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, πλέον τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πορεία της Ελλάδας προς μια οικονομική εξομάλυνση, είναι αυτά που μπορούν να προκληθούν από πιθανά πολιτικά προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα, η έννοια του πολιτικού κινδύνου έχει εξαληφθεί, καθώς τα όσα έχουν ήδη υπογραφεί διασφαλίζουν στο έπακρο ότι ο δρόμος προς την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και την παραμονή σε αυτόν, θα γίνει με το τρόπο που έχει ήδη αποφασιστεί.

Σημαντική παράμετρος για την επιστροφή στην ανάπτυξη, για την αύξηση της κατανάλωσης και για την ισχυροποίηση των τραπεζικών ισολογισμών, είναι και η χαλάρωση των capital controls. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τα 130 δισ. ευρώ. Θεωρητικά αυτό είναι ένα επίπεδο το οποίο καθιστά τα capital controls αχρείαστα. Επιπρόσθετα, πλέον παρατηρούνται και ροές καταθέσεων οι οποίες είχαν φύγει λόγω του φόβου της πολιτικής αβεβαιότητας. Τα κεφάλαια αυτά, δεν αναμένεται ότι θα ξαναφύγουν. Αν και η πλήρης άρση των capital controls μοιάζει δύσκολη, ένα σενάριο για σταθερή χαλάρωσή τους μέχρι να εξαληφθούν, παραμένει θετικό.

Στις αγορές μετοχών και ομολόγων, η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα παραμείνει αυξημένη και για τους επόμενους μήνες. Σίγουρα η ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές είναι ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι οίκοι αξιολόγησης και η ροή των αναβαθμίσεων που θα ακολουθήσουν. Αν εισέλθουμε γρήγορα στην «επενδυτική βαθμίδα», τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:Μοσκοβισί: Οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους