ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Barclays: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η οικονομία της Ιταλίας

Barclays: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η οικονομία της Ιταλίας

Η Ιταλία μαθηματικά βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν έχει επιστροφή, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η Barclays, που προτείνει μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει μέχρι και να τυπώσει νέο χρήμα.

Σε ανάλυσή της, η Barclays, επισημαίνει ότι πλέον η Ιταλία, μαθηματικά βρίσκεται σε σημείο χωρίς επιστροφή. Οι μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να γίνουν στη χώρα, δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν την κρίση.

Κι αυτό, επειδή με απλά μαθηματικά, η ανάπτυξη και η λιτότητα δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού. Άλλωστε, σύμφωνα με τη Barclays, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ξεπεράσει το 5,5%, οπότε το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Ο χρόνος της κυβέρνησης της Ιταλίας έχει τελειώσει και η αρνητική δυναμική των αγορών δεν μπορεί να ανατραπεί. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν να αποδώσει η λιτότητα και τα μέτρα ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα πρέπει να διευρύνει τις επιλογές της, να εκτυπώσει και να αγοράσει ομόλογα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να λειτουργήσει ως δανειστής της έσχατης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση, η Barclays εκτιμά ότι θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες από τις αγορές, με δεδομένο τον τεράστιο συστημικό κίνδυνο.