ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλαδικές συμβάσεις: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

Κλαδικές συμβάσεις: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

Ο δρόμος για την υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων άνοιξε.

Η επέκταση έχει ολοκληρωθεί για τις πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις (τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, πρακτορειακές επιχειρήσεις της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης) και οι οποίες ευνοούν περίπου 8.000 εργαζομένους οι οποίοι είχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις μισθών τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, αφορούν σε:

  • 7.000 άτομα από τους συνολικά 20.000 εργαζομένους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας. Αυτοί είχαν υποστεί ελεύθερη πτώση των μισθών, δούλευαν με 586 ευρώ χωρίς να λαμβάνουν επιδόματα. Η σύμβαση που κηρύχθηκε πλέον υποχρεωτική προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, καθώς επίσης και επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, επιστημονικό επίδομα και πολυετούς υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται αυξήσεις από 40% έως και 150%.
  • 400 υπαλλήλους σε μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις (ΔΝΕ) που είχαν υποστεί μειώσεις στους μισθούς 12%.
  • 400 εργαζομένους σε εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών 12% έως 20%.
  • 15 άτομα που εργάζονται σε ξένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης καθώς όλες οι άλλες διοικήσεις των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είχαν υπογράψει την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και τηρούσαν τους όρους της.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι:

Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για να επεκταθεί υποχρεωτικά στο σύνολο του κλάδου.

Η σύμβαση που ισχύει έως τις 31/12/2019 προβλέπει βασικούς μισθούς από 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι περίπου οι 70.000 (δηλαδή το 51,47%) καλύπτονται από τη σύμβαση. Επομένως, οι υπόλοιποι 66.000 οι οποίοι έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και τον κατώτατο στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις έως και 40%.

Στην αναμονή για επέκταση βρίσκονται επίσης οι κλαδικές του επισιτισμού και των ζαχαρωδών (αναμένεται διαιτητική απόφαση) που αφορά έως και 300.000 εργαζομένους. Από τηλν πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς είναι δύσκολο σε αυτό τον αχανή κλάδο με το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας να αποδειχθεί η εκπροσώπηση του 51%.

Αντίθετα, θετικά είναι τα μηνύματα για την υπογραφή στο τέλος του έτους και την επέκταση της σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου που καλύπτει σήμερα 300.000 εργαζομένους.

Συνολικά 25 συμβάσεις που βρίσκονται εν ενεργεία και καλύπτουν 200.000 εργαζομένους περιμένουν τη σειρά τους για να εξεταστούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για την επέκταση της σύμβασης. Ανάμεσά τους είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καλλυντικών, στις καπνοβιομηχανίες, στις ξένες αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών.