ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει το ΔΝΤ: Κόψτε τις συντάξεις για να βρείτε χώρο για άλλες ελαφρύνσεις

Επιμένει το ΔΝΤ: Κόψτε τις συντάξεις για να βρείτε χώρο για άλλες ελαφρύνσεις

Πιστό στη γραμμή υπέρ της περικοπής συντάξεων παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου, υποστήριξε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Σημείωσε δε ότι η περικοπή των συντάξεων πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί.

«Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η Ελλάδα με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από τις περικοπές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

720 184296 af284dd4ed 8e9121519d82bb74

Πάντως, ο Ράις υπενθύμισε ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα, επομένως ο ρόλος του Ταμείου είναι συμβουλευτικός. «Η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα», είπε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν πράγματι στο Μπαλί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για την επαναγορά των ομολόγων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό ο Ράις ανέφερε πως αποτελεί απόφαση των ελληνικών αρχών εάν επαναγοράσουν τα δάνεια του ΔΝΤ στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρησης ενεργητικού.

«Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει Να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρόσκληση που έχει από πέρυσι απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είπε πως δεν έχει κάποια ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, αλλά προσέθεσε πως η κ. Λαγκάρντ επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από Cnn.gr