Δεν βλέπει υποβάθμιση της Γαλλίας ο Νταλλάρα

Δεν βλέπει υποβάθμιση της Γαλλίας ο Νταλλάρα

O επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλλάρα, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, τόνισε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για να βγει η Γαλλία από το στενό κύκλο των χωρών που έχουν τις καλύτερες «βαθμολογίες» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο κ. Νταλλάρα επισήμανε πως η «Γαλλία δεν είναι Γερμανία», αλλά επίσης δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση Σαρκοζί κάνει «καλή δουλειά» για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του δημόσιου χρέους.

Πολλοί επενδυτές δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζονται την ίδια γνώμη. Σημάδι της αυξανόμενης δυσπιστίας τους προς την χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα της Γαλλίας η διαφορά (spread) ανάμεσα στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και εκείνων των Γαλλικών τίτλων της ίδιας ωρίμανσης υπερέβη προσωρινά τις 200 μονάδες την Πέμπτη, ένα ρεκόρ από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ.

Με άλλα λόγια, η Γαλλία πρέπει να πληρώσει όλο και πιο ακριβά για να δανειστεί τα χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο λογαριασμός θα μπορούσε να γίνει ακόμη περισσότερο «αλμυρός», αν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch Ratings απέσυραν την βαθμολογία του «AAA».

Μεταξύ των έξι χωρών που λαμβάνουν το τριπλό-Α στη ζώνη του ευρώ, η Γαλλία έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία σε μια κατάταξη δημοσιεύθηκε την Τρίτη από ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και τη γερμανική τράπεζα Berenberg.

Από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ, η Γαλλία έχει τοποθετηθεί στην 13η θέση.