ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας

Το ΔΝΤ ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας

Σχέδιο διάσωσης της ιταλικής οικονομίας ετοιμάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα» (La Stampa).

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι «το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «υπό το φως των συνεχών εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης της G20 στις Κάννες».

Σημειώνεται επίσης, ότι το σχέδιο διάσωσης προβλέπει το υψηλότατο χρηματικό ποσό των 600 δισ. ευρώ, γεγονός που υπαγορεύει πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, στη φάση αυτή, θα μπορούσαν να μην είναι επαρκείς.

Τέλος, η La Stampa θεωρεί ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα επικεντρωθεί σε δύο άξονες, την ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της ανάπτυξης.