Συνάντηση Κορυφής στο Λευκό Οίκο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Συνάντηση Κορυφής στο Λευκό Οίκο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Συνάντηση Κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, θα έχουν σήμερα οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λευκό Οίκο.

Μία μέρα πριν από το Eurogroup και μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ,  οι δύο πλευρές θα εξετάσουν μέτρα διάσωσης του ευρώ, την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν για αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και η Moody's προειδοποιεί όλα τα κράτη του ευρώ για αλλαγές στην αξιολόγησή τους, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της κρίσης.

Στη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν από ευρωπαϊκής πλευράς ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το «παρών» αναμένεται να δώσει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Σημειώνεται ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει τη δυσφορία της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίστοιχα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.

Εντούτοις, η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε», σημείωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο, συμπληρώνοντας πως οι δύο πλευρές είναι «στρατηγικοί εταίροι».

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί «ευρύ φάσμα» θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.