ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά Tαμεία

Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά Tαμεία

Το γεγονός ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Εφορία λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών, καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την ρύθμιση των οφειλών όλων των φορολογούμενων χωρίς εξαιρέσεις και αυστηρά κριτήρια ένταξη.

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά Tαμεία έφερε πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και τις ποινικές διώξεις όταν τα χρέη υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Η μοναδική λύση για την αποφυγή των επαχθών αυτών συνεπειών είναι η ρύθμιση των χρεών.

Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ εάν τα χρέη προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά) έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Πλην όμως η πάγια ρύθμιση δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα για όλους τους φορολογουμένους που χρωστούν, διότι είναι ουτοπικό να υπαχθεί κάποιος σε μια ρύθμιση την οποία δεν θα δύναται να ακολουθήσει.

Οι νέες ρύθμισεις των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην Εφορία, που επίκεινται προς ψήφιση θα συνοδεύονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και με πολλούς κόφτες, όπως συμβαίνει στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας . Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ, μετά το Πάσχα θα πάρει σειρά και η ρύθμιση για τα χρέη που έχουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, που εφαρμόζεται σήμερα μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τρέχει με μεγάλα προβλήματα λόγω της καθυστέρησης με την οποία απαντούν τα Ταμεία αλλά και η Εφορία, ενώ σε αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται μισθωτοί, άνεργοι, επιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρηση τους και συνταξιούχοι.

Επιπροσθέτως η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία διεξάγεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν είναι οριζόντια, αλλά ορίζεται με βάσει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όπως θα συμβεί και με τις νέες ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των οφειλών προς το δημόσιο τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Τράπεζες, προκειμένου να οριστεί ο αριθμός των δόσεων, με αποτέλεσμα ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να έχουν καταφέρει μεγάλο αριθμό δόσεων.

Ο μεγάλος δε αριθμός δόσεων δίδει ουσιαστικά στον οφειλέτη τη δυνατότητα να είναι συνεπής στη ρύθμιση και για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους τους οφειλέτες, ενώ για υψηλές οφειλές να ορίζεται μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, ώστε να γεμίσουν τα ταμεία του Δημοσίου, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα να διασωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Ο αριθμός των δόσεων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.

Διαβάστε επίσης: Φορολογική Δήλωση 2019: Δείτε πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο

Νέο μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ: Δείτε ΕΔΩ τα κριτήρια και τους δικαιούχους

Σχετικές ειδήσεις