ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Συνωστισμός για την υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Συνωστισμός για την υποβολή τους

Ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αρκετοί φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση αφενός για να λάβουν τα επιδόματα που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αφετέρου για να λάβουν νωρίς την επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί συνολικά 265.032 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές περίπου το 21% οδήγησαν στην έκδοση χρεωστικού εκκαθαριστικού, το 12% στην έκδοση πιστωτικού εκκαθαριστικού και το υπόλοιπο 67% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει κάποια διαφορά στον φόρο εισοδήματος οφείλουν σε σχέση με αυτόν που τους παρακρατήθηκε
  • πέρυσι τις πρώτες 15 ημέρες από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είχαν υποβληθεί 171.037 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή σημαντικά λιγότερες σε σχέση με φέτος

Η λήψη της επιστροφής φόρου νωρίτερα είναι σημαντικός λόγος για να μην χάνει χρόνο ένας φορολογούμενος προκειμένου να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.

Υπολογίζεται ότι οι πρώτες επιστροφές φόρων θα καταβληθούν στους φορολογούμενους πριν τις πασχαλινές εορτές.

Οικατηγορίες φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος είναι οι εξής:

  • οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφτηκαν το 2018 με το λεγόμενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης).
  • οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο και μπλοκάκι.
  • οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%.
  • όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο

Μπορεί φέτος να ξεκινήσουν νωρίτερα από ποτέοι δηλώσεις Ε1 για μισθωτούς-συνταξιούχους ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τις πληρωμές του φόρου που, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, θα γίνονται σε 3 διμηνιαίες δόσεις, στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Νωρίτερα επίσης, από Ιούλιο, αναμένεται φέτος να αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ώστε η πληρωμή τους να ξεκινήσει από Αύγουστο και η είσπραξή του σε 5 μηνιαίες δόσεις να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019, μέχρι τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά: Ποιοι δικαιούνται μέχρι και 25.000 ευρώ - Πότε θα λάβουν τα χρήματα

ΟΑΕΔ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των επιδομάτων ανεργίας και του Δώρου Πάσχα

Σχετικές ειδήσεις