ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στρατούλης: «Μαύρες τρύπες» στα ταμεία από τις εθελούσιες των τραπεζών

Στρατούλης: «Μαύρες τρύπες» στα ταμεία από τις εθελούσιες των τραπεζών

Τις μαύρες τρύπες που δημιουργούν στα έσοδα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης τα προγράμματα εθελούσιας τραπεζών για 15.000 εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια καλούνται να καλύψουν τώρα οι τράπεζες. Η διαδικασία της εθελούσιας εξόδου, όπως αυτή εφαρμόστηκε σε τράπεζες, αλλά και σε πρώην ΔΕΚΟ και το ουσιαστικό «πάγωμα» των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβλήθηκαν έως τώρα, επιδείνωσαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, απέστειλε σήμερα, Τετάρτη (22/04/2015) στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη επιστολή με την οποία του ζητά την προκήρυξη και ανάθεση της -εκ του νόμου προβλεπόμενης- εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους. Με βάση αυτές τις οικονομικές μελέτες θα ζητήσει από τις τράπεζες την αναγνώριση και την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι με απόφασή του, το υπουργείο Οικονομικών είχε απαντήσει θετικά σε προηγούμενο αίτημα και είχε αναθέσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης για την πιο πρόσφατη εθελουσία έξοδο προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο.

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα βάλει ένα τέλος σε πρακτικές «εθελουσίων» εξόδων, όταν αυτές δημιουργούν ακραίες καταστάσεις και κυρίως μεγάλες μαύρες τρύπες στα έσοδα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό πριν λίγες μέρες, το θέμα των ανεκτέλεστων υποχρεώσεων της Alpha Bank, εκ του Νόμου 3371/2005, προς το Ταμείο Επικουρικής τους Ασφάλισης (ΕΤΑΤ), λόγω των επανειλημμένων «εθελουσίων» αποχωρήσεων χιλιάδων συναδέλφων τους από το 2006 και μετά.

Η κρίση και κυρίως οι συγχωνεύσεις οδήγησαν τη μία μετά την άλλη τις τράπεζες σε εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου για 15.000 άτομα. Oι τράπεζες προσπάθησαν να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος με προγράμματα εθελουσίας εξόδου που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά ευνοϊκά, ενώ σε άλλες πετυχαίνουν οριακά τον στόχο.

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσαν όλες οι συστημικές τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα Ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οι τράπεζες να καλύψουν την τρύπα που δημιούργησαν, ως όφειλαν. Η Eurobank υπολογίζεται ότι απομάκρυνε με εθελούσια περίπου 1.800 εργαζόμενους, 2.200 η Πειραιώς, 2.600 η Εθνική και περίπου 2.000 η Alpha Bank. Σύμφωνα με πηγές της ΟΤΟΕ, από αυτούς τους περίπου 8.000 συμμετέχοντες στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, το 40% είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άρα βγήκε στη σύνταξη. Όμως οι τράπεζες δεν στήριξαν τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, γι’ αυτή την απρόσμενη επιβάρυνση που υπέστησαν, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης τόσο πολλών τραπεζοϋπαλλήλων. Η – εκπόνηση ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι το πρώτο βήμα προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις