ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τι γίνεται με τα stress tests - Κυνήγι επενδυτών για τις τράπεζες

Τι γίνεται με τα stress tests - Κυνήγι επενδυτών για τις τράπεζες

«Καλά νέα» φέρνουν τα στρες τεστ των τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου καθώς με βάση πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες συνολικά θα διαμορφωθούν στα 13,8-14,2 δισ. ευρώ κα σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το ιδανικό είναι οι τράπεζες να συγκεντρώσουν το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται από τους ιδιώτες επενδυτές και το ΤΧΣ να συμμετάσχει για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου και από Δευτέρα η προσέλκυση επενδυτών γίνεται ο κύριος στόχος τους.

Οι ελάχιστες αναγκαίες ΑΜΚ για όλο το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών δηλαδή για τα θα καλυφθούν από τις 4 ελληνικές τράπεζες το αργότερο έως 10-15 Δεκεμβρίου του 2015.Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να καλύψουν τις ελάχιστες αυξήσεις κεφαλαίου του βασικού σεναρίου που εκτιμώνται σε 3,6 με 4,4 δισ. και προαιρετικά οτιδήποτε υψηλότερο του ποσού αυτού.

Οι τράπεζες θα υποβάλλουν δημόσιες προσφορές ανταλλαγής στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, υβριδικών κεφαλαίων και senior ομολόγων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η σειρά κατάταξης με βάση τις λιγότερες προς περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες στα συνολικά stress tests φέρνει 1η (με τις λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες) την Eurobank ακολουθεί η Alpha bank η Εθνική και τέλος η Πειραιώς (με τις περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες).

Η Eurobank στα συνολικά stress tests χρειάζεται ενίσχυση κατά περίπου στα 2 δισεκ. Ευρώ και εμφάνισε καλύτερη εικόνα στα NPLs (μη εξηπηρετούμενα δάνεια).

Η Alpha bank εμφανίζει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο αλλά συνολικά εμφανίζει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στα stress tests περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης εμφανίζει μικρή έκθεση σε NPLs.

Η Εθνική εμφανίζει τις δεύτερες υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο και τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες συνολικά.

Το βασικό σενάριο των stress tests της Εθνικής θεωρείται διαχειρίσιμο αλλά το δυσμενές σενάριο της Εθνικής θα είναι το υψηλότερο επειδή η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Η Εθνική, πιθανότατα, θα καλύψει το δυσμενές σενάριο με cocos (μετατρέψιμα ομόλογα) και πουλώντας μάλλον στρατηγικό ποσοστό της Finansbank δηλαδή τουλάχιστον 51% ή 67% θα αποπληρώσει σύντομα όλα τα cocos και θα καλύψει και το δυσμενές σενάριο. Όσον αφορά το επιτόκιο των μετατρέψιμων ομολογιών που θα αγοράσει το ΤΧΣ από τις τράπεζες έναντι της κάλυψης των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου του stress test, φαίνεται πως "κλείδωσε" στο 8% (δηλαδή στον μέσο όρο του εύρους 7% - 9,3% που συζητείτο)

Η Πειραιώς εμφανίζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες και τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου αφού συνολικά εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 4,6 με 4,9 δισ.ευρώ. Η Πειραιώς εμφανίζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες επειδή έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPLs ύψους 32 δισ. ευρώ

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Εν τω μεταξύ το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή θα κατατεθεί το σ/ν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την Κυριακή.

Στόχος είναι τη Δευτέρα με το άνοιγμα των αγορών να είναι γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και οι βασικοί άξονες του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια τα επόμενα στάδια.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι αν μια τράπεζας δεν καταφέρει να καλύψει από τους ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές οι προνομιούχες του νόμου Αλογοσκούφη, τα υβριδικά, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και άλλοι τίτλοι αντίστοιχης διαβάθμισης (προνομιούχες Αμερικής), συμμετέχοντας στο bail in.

Αν μετά την παραπάνω υποχρεωτική μετατροπή δεν καλύπτεται το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών θα ενεργοποιείται και η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η χορήγηση κρατικής βοήθειας. H κρατική βοήθεια, θα δοθεί ως τελευταία επιλογή, απόφαση που στοχεύει στη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του δημοσίου χρέους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις