ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πύργος Πειραιά: Ξύπνησε ο «κοιμώμενος γίγαντας» - Πώς θα είναι μετά τη μεταμόρφωσή του (photos)

Πύργος Πειραιά: Ξύπνησε ο «κοιμώμενος γίγαντας» - Πώς θα είναι μετά τη μεταμόρφωσή του (photos)

Πύργος Πειραιά: Μετά από 47 χρόνια, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της χώρας ξεκίνησε να μεταμορφώνεται με σκοπό να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει - Τι αναφέρει στο Newsbomb.gr για το σημαντικό έργο ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης

Για 47 χρόνια στο κέντρο του Πειραιά, ένας «γίγαντας» κοιμόταν. Το ψηλότερο κτίριο της πόλης και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών, δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν έρημοι και ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια.

Το κτίριο-σύμβολο της πόλης με τη θλιβερή ιστορία, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από τις προηγούμενες 11 Δημοτικές Αρχές, όμως πλέον ο «γίγαντας» ξύπνησε και ξεκίνησε να αλλάζει.

Πρόκειται για το -ίσως- το μεγαλύτερο «στοίχημα» της σημερινής Δημοτικής Αρχής και σίγουρα μαζί με την ανάπλαση του Μικρολίμανου, μιλάμε για τα μεγαλύτερα έργα επί της δημαρχίας του Γιάννη Μώραλη.

Οι εργασίες ανακαίνισης του Πύργου του Πειραιά ξεκίνησαν και συνεχίζονται καθημερινά με εντατικούς ρυθμούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου.

Πώς θα είναι ο Πύργος του Πειραιά μετά την μεταμόρφωση

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και η αξιοποίησή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης για την πόλη. Το αντίπαλο δέος του Πύργου των Αθηνών, αποτελείται από 22 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ το ύψος του ανέρχεται στα 84 μέτρα.

Έτσι θα είναι ο Πύργος μετά την ανάπλαση

Η αξιοποίηση του Πύργου αφορά σε μια σημαντική επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Προβλέπονται μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα, είναι να διαμορφωθεί το κτίριο ως εξής:

  • Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης
  • Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα
  • 1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα
  • 3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης
  • 4ος – 18ος όροφος: Γραφεία
  • 19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης.

Ο Πύργος του Πειραιά παραχωρήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό για 99 έτη, στην PIRAEUS TOWER A.E. (συνεργασία των εταιρειών «DIMAND AE», «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD» και «Prodea Investments ΑΕ»), η οποία έχει τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή του.

Γιάννης Μώραλης: «Νιώθω περήφανος που το σύμβολο του Πειραιά ζωντανεύει»

Για τις εργασίες αυτού του εμβληματικού έργου αλλά και τις επόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στον Πειραιά, μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Μώραλης δήλωσε υπερήφανος για το έργο της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας πως η εικόνα της πόλης αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο:

«Η αξιοποίηση του Πύργου, του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Πειραιά, αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της πόλης. Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που το κτίριο-σύμβολο του Πειραιά, 47 χρόνια μετά την αρχική του κατασκευή ζωντανεύει, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς και κόμβο επιχειρηματικότητας για την πόλη μας, αλλά και για την Αττική ευρύτερα.

Η μεγάλη αυτή επένδυση των 50 εκ. ευρώ από την πολύ ισχυρή κοινοπραξία η οποία θα αξιοποιήσει τον Πύργο για τα επόμενα 99 χρόνια, θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας μια σημαντική προστιθέμενη αξία στην πόλη μας και φυσικά θα αυξήσει άμεσα αλλά και έμμεσα τα έσοδα του Δήμου.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Με την ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις όπως είναι η ανάπλαση του Μικρολίμανου, η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, η επικείμενη ανάπλαση στην Πειραϊκή, η οποία θα ενταχθεί πιθανότατα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φυσικά το μετρό το όποιο ξεκινά το 2022, η εικόνα και η λειτουργία της πόλης αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, μια δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής που γίνεται πράξη.

Η αξιοποίηση του Πύργου αναδεικνύει επίσης ότι με σχέδιο, προγραμματισμό, μα πάνω από όλα με θέληση, επιμονή, σκληρή δουλειά και όραμα, οι δημιουργικές ιδέες μπορούν να πάρουν «σάρκα και οστά». Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά».

Στην ΤΕΡΝΑ η ανακατασκευή του Πύργου

Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση, που υπεγράφη με την PIRAEUS TOWER AE (συνεργασία των εταιρειών «DIMAND AE», «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD» και «Prodea Investments ΑΕ»), η οποία έχει αναλάβει με Σύστημα Παραχώρησης από τον Δήμο του Πειραιά την αξιοποίηση του Πύργου, προβλέπει τις εργασίες αποξήλωσης της υφιστάμενης όψης και την τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες.

Το έργο στο σύνολό του αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού ως Πύργου Πειραιά, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.

H ιστορία του Πύργου

Ο Πύργος είναι το ψηλότερο κτίριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους.

Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.

Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι.