ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αυτοδυναμία ή μνημόνιο...

Τσίπρας: Αυτοδυναμία ή μνημόνιο...

Με βεβαιότητα ακόμα και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην χθεσινή (12/01/2015) συνέντευξη του "Στον Ενικό"...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με εμφανή τον αέρα της μεγάλης διαφοράς που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις έντεκα ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και την ομολογημένη πλέον παραδοχή της νίκης του και μάλιστα πρωτοσέλιδα από τα μεγάλα, αλλά εχθρικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ, έκανε λόγο για ιστορική αλλαγή για τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.

Πλήρως συνειδητοποιημένος, τόνισε πως "οι πολίτες δεν έγιναν ξαφνικά ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά θα επιλέγουν με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπρέπεια", ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βολές στα συμφέροντα και τη διαπλοκή διαμηνύοντας "τέρμα το πάρτυ, η διαφθορά, οι επετηρίδες, η φοροδιαφυγή".

"H λύση αυτή συμφέρει την Ευρώπη, συμφέρει την Μέρκελ"

Το δίλημμα

Έχουμε πρόγραμμα, η ζωή έχει διλήμματα δεν είναι εκβιαστικό δίλημμα η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας αποκλείοντας ταυτόχρονα περίπτωση συνεργασίας με τις δύο... εκδοχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη που ευθέως το ενέταξε στο "μνημονιακό τόξο". Αντιθέτως τόνισε πως θεωρεί αδιανόητη μια θέση παρατηρητή από τη πλευρά του ΚΚΕ στην προσπάθεια απελευθέρωσης της χώρας από το μνημόνιο.

"Το μνημόνιο καταργείται στις 25 Ιανουαρίου", τόνισε ο Αλ.Τσίπρας προσθέτοντας απευθυνόμενος και στους εταίρους της χώρας: "Υπάρχει η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, το κράτος έχει συνέχεια, οι πολιτικές όχι". Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο τόνισε πως σήμερα η Ευρώπη απειλείται από τον αποπληθωρισμό, όχι από την διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας στο πλέον κρίσιμο θέμα του χρέους: "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους ευρωπαίους εταίρους απαιτώντας κούρεμα του χρέους σε ποσοστό 50%, μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δόσεων και πακέτο χρηματοδότησης της ανάπτυξης". Όπως τόνισε, "η λύση αυτή συμφέρει την Ευρώπη, συμφέρει την κα. Μέρκελ, ας καρπωθεί αυτή την λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος του χρέους".

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνέντευξης, δείγμα και της "ήρεμης δύναμης" που έρχεται, οι ελάχιστες αναφορές στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά αλλά και οι δεσμεύσεις του για προσέγγιση του θέματος των μεταναστών "με ξεχωριστό φάκελο", επίλυση του σοβαρού προβλήματος στις φυλακές, ειδικότερα όσον αφορά το νοσοκομείο - αποθήκη ψυχών στον Κορυδαλλό.

Τι άλλο υποστήριξε στη συνέντευξή του

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως μετά τις εκλογές, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα συνεργαστούν με όσους στηρίξουν, με όσους ανεχτούν τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα», τόνισε ακόμα ο κ.Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Star.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απηύθυνε για μια ακόμα φορά κάλεσμα στο ΚΚΕ για μετεκλογική συνεργασία, θεωρώντας αδιανόητη την άρνησή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «συνεργασίες με κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα δεν θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, αλλά ούτε και με το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν δεύτερες εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει αυτοδύναμος από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ισχυρός και με αυτοδυναμία για να πάει σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι εξελίξεις τον δικαιώνουν πλήρως, καθώς οι εταίροι συμφωνούν πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη.

«Το Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «θα έπρεπε να ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ».

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ. «Η κρίση χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει τη διάλυση της Ευρωζώνης αλλά τη διάσωση της ευρωζώνης και επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Μέρκελ και οι δανειστές να πουν «όχι» στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρυφή ατζέντα και δεν θα κάνει δημοψήφισμα. «Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε είναι το σχέδιο διακυβέρνησής μας», είπε.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά πως «τα τζάκια, οι επετηρίδες και το πάρτυ στην πλάτη του ελληνικού λαού, τελειώνει».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το μνημόνιο στις 25 Ιανουαρίου θα αποτελεί παρελθόν και θα μπει σε εφαρμογή το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θα έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με άντληση χρηματοδότησης για αναπτυξιακές δράσεις.

Στην ερώτηση τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, πάνω από 60% και διαπραγμάτευση για τον τρόπο αποπληρωμής. «Ζητάμε συναίνεση από όλα τα κόμματα για τη λύτρωση στο θέμα του χρέους. Εμείς δεν συναινούσαμε στην καταστροφή, τώρα ζητάμε συναίνεση για τη λύτρωση», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για δημιουργία περιουσιολογίου με το οποίο θα διακρίνεται το πόθεν έσχες του καθενός. «Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Δεν θέλουμε να πάρουμε από τους μη έχοντες. Θέλουμε να πάρουμε τα χρήματα από αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Οι φορολογικοί συντελεστές που θα ορίσουμε θα είναι προοδευτικοί», ξεκαθάρισε.

Στην ερώτηση «ευρώ πάση θυσία;» ο κ. Τσίπρας απάντησε «ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, χωρίς άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό».

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε για μια ακόμη φορά πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. «Καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για δημιουργία περιουσιολογίου με το οποίο θα διακρίνεται το πόθεν έσχες του καθενός.

«Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Δεν θέλουμε να πάρουμε από τους μη έχοντες. Θέλουμε να πάρουμε τα χρήματα από αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Οι φορολογικοί συντελεστές που θα ορίσουμε θα είναι προοδευτικοί», ξεκαθάρισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του Γ. Στουρνάρα για τις δηλώσεις περί έλλειψης ρευστότητας αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως τα όσα είπε ήταν έξω από το θεσμικό πλαίσιο. «Δεν ζητάμε από τον διοικητή της ΤτΕ να είναι ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε να κάνει τη δουλειά του. Οι δηλώσεις τρόμου και φόβου αποσταθεροποιούν την οικονομία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως όλες οι ιδιωτικοποιήσεις θα επανεξεταστούν με κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Για το ζήτημα των 100 δόσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα γίνεται διακανονισμός των πραγματικών χρεών και με δόσεις ακόμα και περισσότερες των 100.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, να μπουν στα ταμεία του κράτους, σε βάθος επταετίας, περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο κ. Τσίπρας ότι το συγκεκριμένο θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Για εμάς εξυγίανση σημαίνει και της πραγματικής οικονομίας».

Για τα εθνικά θέματα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη πατριωτική και διεθνιστική», ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. «Δικαιωθήκαμε στο Μακεδονικό που προτείναμε λύση Πινέιρο με γεωγραφικό προσδιορισμό», είπε αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βαθιά πληγή το Κυπριακό και πρόσθεσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξεύρεση λύσης. Σημείωσε ωστόσο πως για να γίνει αυτό πρέπει να αφήσει η Τουρκία την αδιάλλακτη στάση. «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Οι Τούρκοι όμως συνεχώς παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θέλουμε λύση αλλά δεν αφήσουμε να αμφισβητηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελληνική ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την επιδιώξει.

Για το μεταναστευτικό

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης.

«Το ίδιο πρόβλημα έχει η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό που προτείνουμε είναι διεκδίκηση για διαμερισμό της ευθύνης. Προτείνουμε την απλούστευση της διαδικασίας για παροχή ασύλου. Θα διεκδικήσουμε γενναία χρηματοδότηση για να δημιουργηθούν εστίες κράτησης για αυτούς τους ανθρώπους».

«Γι' αυτό δεν συνεργαστήκαμε με τη ΔΗΜΑΡ»

Για έναν ειλικρινή διάλογο που έγινε με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φ. Κουβέλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρξε ειλικρινής διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν υπήρχε χρόνος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν υπήρξε χρόνος για να εδραιώσουμε την προεκλογική μας συνεργασία με το κόμμα του Φ. Κουβέλη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείστηκαν πολλά στελέχη που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα από άλλες παρατάξεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα που κάνει μεταγραφές της τελευταίας στιγμής», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως στα ψηφοδέλτια υπάρχει ανανέωση 50%.

Σχετικές ειδήσεις