ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Με «τορπιλισμό» απειλεί η Πολωνία – Τι θα γίνει με τον Τουσκ;

Σύνοδος Κορυφής:  Με «τορπιλισμό» απειλεί η Πολωνία – Τι θα γίνει με τον Τουσκ;

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλυδωνίζεται όσο ποτέ άλλοτε, οι ηγέτες των χωρών συναντώνται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κόκκινο πανί» η υποψηφιότητα Τουσκ για τη Βαρσοβία

Το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η συζήτηση των «27» για το μέλλον της Ευρώπης, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στην ατζέντα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του, όπως και η πλειοψηφία των κρατών-μελών. Εξαίρεση αποτελεί η ίδια η χώρα του, η Πολωνία, με την ευρωσκεπτικιστική κυβέρνησή της να προτείνει άλλον υποψήφιο για το πόστο του.

«Τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας» δήλωσε προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο. «Όλες οι απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» είπε, προσθέτοντας ότι όσοι αντιτίθενται στην πολωνική στάση διχάζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η πολωνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επανεκλογή του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για ακόμη 2,5 χρόνια, προτείνοντας μάλιστα άλλον υποψήφιο. Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Σήμερα μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει η Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσκόφκσι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την επανεκλογή Τουσκ, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες. «Δούλεψα πολύ καλά με τον κ. Τουσκ και θα ήθελα να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Τουσκ, παρά τις προσωπικές του προσπάθειές να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων. «Το ΕΛΚ έχει έναν υποψήφιο και αυτόν θα στηρίξουμε» είπε ο Β. Ορμπάν, δηλώνοντας ωστόσο πως ο υποψήφιος που πρότεινε η πολωνική κυβέρνηση Γιάσεκ Βόλσκι είναι ένας «καλός φίλος», αλλά «τώρα αποχώρησε».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Τουσκ προς όφελος «της συνέχειας, της συνοχής και της σταθερότητας». «Δεν βλέπω πώς μια χώρα θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή τη λύση, όταν όλοι οι άλλοι είναι υπέρ», δήλωσε ο Φ. Ολάντ αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι «δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» με την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ κυρίως λόγω της «έλλειψης οράματος, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προτεραιότητες». Ωστόσο, τονίζουν ότι «θα ήταν εξίσου απαράδεκτο» να αντιταχθούν στην επανεκλογή του, για να καταλήξουν με έναν «ακόμη πιο απρόθυμο υποψήφιο της δεξιάς». «Η ΕΕ χρειάζεται πολιτική ισορροπία» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεβ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Βέμπερ ανέφερε ότι η Πολωνία στο θέμα αυτό είναι «απολύτως απομονωμένη».

Η σύνοδος συμπίπτει με την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που σηματοδότησε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας ωστόσο, η... γιορτή της ευρωπαϊκής ενότητας επισκιάζεται από τα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε, κατά τη συνάντηση προ ημερών των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στις Βερσαλίες βρέθηκε στο επίκεντρο το μέλλον της ΕΕ και το σενάριο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο ή περισσότερων ταχυτήτων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αν και το Brexit θεωρείται πολύ πιθανό να διεισδύσει στην ατζέντα, μιας και η συγκεκριμένη σύνοδος είναι η τελευταία πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στα τέλη Μαρτίου.

Η διαδικασία πάντως μόνο εύκολη δεν αναμένεται, ειδικά μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων της τροπολογίας στη νομοθεσία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.

Σχετικές ειδήσεις