ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς προς Παπαδήμο: «Να τηρηθούν αυτά που συμφωνήσαμε»

Σαμαράς προς Παπαδήμο: «Να τηρηθούν αυτά που συμφωνήσαμε»

Αποφασισμένος να μη βάλει νερό στο κρασί του, ούτε για το έργο, ούτε όμως και για τη διάρκεια του βίου της μεταβατικής κυβέρνησης, θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να πραγματοποιήσει, το απόγευμα στις 18:30, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Η συνάντηση, γίνεται στη σκιά των έντονων Υπουργικών Συμβουλίων των τελευταίων εικοσιτετραώρων αλλά και του ενδεχομένου σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που διεφάνη μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Παπούλια-Παπαδήμου.

«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν», προειδοποιούσαν πάντως από εχθές νωρίς το απόγευμα, «κύκλοι», του Αντώνη Σαμαρά, διευκρινίζοντας πως δεν αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης, και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να μετακινηθεί βήμα από τα όσα συμφωνήθηκαν πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου και τα όσα έχει εσχάτως επαναλάβει στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

«Δύο μήνες Παπαδήμος και τέλος!»

Ο Αντώνης Σαμαράς, θα ξεκαθαρίσει πως η καταλληλότερη ημερομηνία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι η 19η Φεβρουαρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι εκλογές να έρθουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, αναλόγως με το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για το PSI. Άλλωστε, όπως έχει ήδη διευκρινίσει «δεν κοιμάται με το ημερολόγιο» αλλά δεν προτίθεται να παραβεί στο ελάχιστο τη συμφωνία ή να οδηγηθεί σε νέα συμφωνία παράτασης του βίου και διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του υπάρχοντος σχήματος, αφού για τον ίδιο η προοπτική των εκλογών λειτουργεί ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης», της κοινωνίας.

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται, αν και δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, πως στην συζήτηση των δυο ανδρών θα τεθεί και το ζήτημα της συνοχής της μεταβατικής κυβέρνησης μετά τις αδυναμίες και τις εντάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Το «αγκάθι» των επικουρικών

Το ζήτημα των επικουρικών δεν είναι στην επίσημη ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά. Εφόσον ωστόσο τεθεί το θέμα στο τραπέζι, ο αρχηγός της ΝΔ, αναμένεται να επαναλάβει, για μια ακόμη φορά, την αντίθεση της παράταξής του σε ισοπεδωτικές πολιτικές και κυρίως σε κάθε σκέψη για νέες οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Το δημοσκοπικό «όπλο»

Η συνάντηση θα λάβει χώρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ΝΔ αισθάνεται δικαιωμένη από τα δημοσκοπικά δεδομένα, αφού τα ευρήματα, της δίνουν –όπως διαπιστώνουν τα αρμόδια όργανα- σταθερά διψήφιο προβάδισμα.

«Οι πολίτες αναμένουν από την, ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου, σημερινή κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της ώστε το συντομότερο δυνατόν να έρθει η ώρα της κάλπης, όπως έχει ρητά συμφωνηθεί», διαπίστωσε μάλιστα εχθές ο Πολιτικός σχεδιασμός της «γαλάζιας» παράταξης, αναλύοντας τα δεδομένα έρευνας της VPRC για τα Επίκαιρα, σύμφωνα με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει προβάδισμα 12,5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.