ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι… φίλοι μας οι Γερμανοί: «Nein» και πάλι στην Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Οι… φίλοι μας οι Γερμανοί: «Nein» και πάλι στην Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Αρνητική είναι η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στη ρηματική διακοίνωση που είχε κοινοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την καταβολή από την Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Με τη ρηματική διακοίνωσή της, η οποία επιδόθηκε στις 4 Ιουνίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την γερμανική σε διαπραγματεύσεις, για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το Βερολίνο δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για τις ζημίες που προκάλεσε η Γερμανία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σήμερα διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θεόδωρο Δασκαρόλη, με την οποία απορρίπτει επισήμως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Δείτε την gallery:

«Η νομική άποψη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό παραμένει αμετάβλητη: το θέμα των επανορθώσεων έχει οριστικά ρυθμιστεί. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτε», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο dpa. Το γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το ζήτημα έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί με την Συνθήκη «2+4», σχετικά με τις συνέπειες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της γερμανικής ενοποίησης του 1990.

Ωστόσο, σημειώνει το dpa, στη συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων πρώην δυνάμεων κατοχής, ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, οι επανορθώσεις δεν αναφέρονται ρητά, ενώ πολλά κράτη, στα οποία επιτέθηκε και τα οποία κατέλαβε η ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Συνθήκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στo Βόλο: Δεν τα κατάφερε η 60χρονη στην οποία έδωσε τις πρώτες βοήθειες βουλευτής της ΝΔ

Προσφυγικό: Μετακινούνται στην ενδοχώρα 1.000 πρόσφυγες από τα νησιά

Σχετικές ειδήσεις