ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα για «αδήλωτες» καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία

Έρευνα για «αδήλωτες» καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία

Τις εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για τυχόν αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία έστειλε η επιτροπή ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής προς όλους τους βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι την σχετική αίτηση πρώτος υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Συγκεκριμένα η διαδικασία θα γίνει ως εξής: οι αιτήσεις θα υπογραφούν και θα επιστραφούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αυτή με την σειρά της θα τις στείλει στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών, η οποία θα απαντήσει προσωπικά σε κάθε βουλευτή. Η απάντηση θα αναγράφει εάν ο παραλήπτης βουλευτής διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και ποιες κινήσεις έχει πραγματοποιήσει κατά την περίοδο 2007-2011.

Πάντως, η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις αιτήσεις χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «υποκριτική» και «απαξιωτική για τον κοινοβουλευτισμό» ενώ επιμένει στην πρόταση του κ. Αντώνη Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες από το 1974 και μετά. Αναλυτικά, με ανακοίνωσή του ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας αναφέρει ότι «η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε παγκόσμια είδηση και θα καταρράκωνε το κύρος του κοινοβουλευτισμού διεθνώς. Θα καθιστούσε την Ελλάδα περίγελο του κόσμου χωρίς ταυτόχρονα να φωτίζει την αλήθεια για όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια ταπεινωτική και παραπλανητική διαδικασία».