ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

Λ. Παπαδήμος: Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

Την επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν υπάρχουν, καθώς όπως τόνισε «κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της».

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να εργαστεί σκληρά και αποτελεσματικά «ώστε να καταστήσουμε το 2012 έτος εξόδου της χώρας μας από αυτήν τη δεινή οικονομική κρίση, τη χειρότερη ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου».

«Το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Με την αρχή του 2012 μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

«Η μία συμφωνία προϋπόθεση της άλλης»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που αν κλείσουν επιτυχώς, θα διώξουν ένα σημαντικό βάρος από τις πλάτες της χώρας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η συμφωνία «κουρέματος» με τους ιδιώτες, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας θα έλθουν στη χώρα στα μέσα Ιανουαρίου για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος για την τριετία 2012-2015.

Από τις διαπραγματεύσεις αυτές και την ψήφιση της δανειακής συμφωνίας, προσέθεσε, εξαρτάται η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και η υλοποίηση του PSI. «Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης», ανέφερε.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους υπουργούς να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και προανήγγειλε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

«Είχα την ευκαιρία χθες να τονίσω στους κοινωνικούς εταίρους ότι εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων στον τομέα της αγοράς εργασίας, των προϊόντων, των υπηρεσιών, των επαγγελμάτων, της δημόσιας διοίκησης, του φορολογικού συστήματος και της Δικαιοσύνης.

«Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.