ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι τουρκικές ενέργειες είναι απειλή για την περιοχή

Μητσοτάκης: Οι τουρκικές ενέργειες είναι απειλή για την περιοχή

Κοινό μήνυμα συνεργασίας Ελλάδας - Ισράηλ έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπουμετά από τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νετανιάχου είπε πως «υπάρχει μια οικειότητα ανάμεσα στις δύο χώρες από τα αρχαία χρόνια. Οι δύο σύγχρονες δημοκρατίες βρίσκονται στις άκρες της Μεσογείου, οι δεσμοί μας αποκαταστάθηκαν, έχουμε κοινά συμφέροντα, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε την Ελλάδα που βοήθησε στην κατάσβεση πυρκαγιών της χώρας ενώ έστειλε και το μήνυμα: «Να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή».

Συνέχισε λέγοντας πως συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την συμφωνία EastMed για τον αγωγό φυσικού αερίου που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες και τεχνικούς», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας πως «πέρυσι είχαμε 1,2 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Είναι μια αντανάκλαση του σεβασμού που τρέφουμε προς την Ελλάδα. Θα θέλαμε να αυξήσουμε κι άλλο τον αριθμό αυτό, αλλά μας πρόλαβε ο κορονοϊός. Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα τουρισμού».

Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν

Ακολούθως ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως καθώς ετοιμαζόταν για αυτό το ταξίδι βρήκε μια δήλωση του «αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ», τόνισε.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ «είναι πολύ συμπαγής και αυτόφωτη».

Συνέχισε λέγοντας πως με τον κ. Νετανιάχου συμμετείχαν σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας. «Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα», είπε.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού, είπε πως «από 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς μας. Και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες. Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο».

Τόνισε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.

«Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε απευθυνόμενος στον κ. Νετανιάχου.

Συνέχισε λέγοντας πως οι μίλησαν τόσο για τον East Med όσο και για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι τουρκικές ενέργειες είναι απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

Απαγωγή Μαρκέλλας: Ανιχνεύθηκαν ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό της