ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο: Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη

Πρόεδρος Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο: Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη

Ο επίλογος της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής, γράφηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ιωάννη Μπούγα, που ήταν και ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως «η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ίσως η πιο σκληρή τιμωρία των ενόχων».

«Ο πολιτικός κόσμος δεν δικαιούται να μείνει απαθής και απλός θεατής όσων θα εξελιχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας, ώστε στο μέλλον ν΄αποτραπούν παρόμοιες συμπεριφορές, που πλήττουν τη Δημοκρατία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί και θα εμπεδωθεί η λειτουργία του κράτους δικαίου και υποθέσεις που θεωρούνται άγος, μπορεί να μεταβληθούν σε ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας» ανέφερε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν τη βούληση και το σθένος να το πράξουν» υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στους εννέα περίπου μήνες εργασιών της επιτροπής, η οποία και πραγματοποίησε 64 συνολικά συνεδριάσεις, με περίπου 12.200 σελίδες πρακτικών και εξέταση 23 μαρτύρων, ανέφερε πως όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, «πολλοί ήταν εκείνοι που διέδιδαν ότι το αποδεικτικό υλικό ήταν ισχνό, ότι γρήγορα θα μετατρεπόταν σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ή θα επικρατούσαν λογικές συμψηφισμού και πολιτικές σκοπιμότητες που θα αποπροσανατόλιζαν την έρευνα και θα ενίσχυαν την δυσπιστία των πολιτών σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες ερευνούν ποινικές ευθύνες υπουργών» καθώς άλλωστε ήταν «νωπές ακόμα οι μνήμες από την προανακριτική-φιάσκο, που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ορισμένοι, είπε ο κ. Μπούγας, «επιχείρησαν να παρακωλύσουν το έργο της επιτροπής, αλλά απέτυχαν» και «με αποφασιστικότητα αναζητήθηκε η αλήθεια, φωτίστηκαν κρίσιμες πτυχές των υποθέσεων που δεν είχε αγγίξει η Δικαιοσύνη, κι εξετάστηκαν πρόσωπα με κρίσιμο ρόλο, τα οποία εισέφεραν σημαντικότατες πληροφορίες και έγγραφα. Δεν επιτρέψαμε να φιμωθούν μάρτυρες και δώσαμε σε όλους και ιδίως στον ερευνώμενο, την δικονομική δυνατότητα να καταθέσουν τα γεγονότα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ανέφερε πως από το «αποδεικτικό υλικό προκύπτει σαφής τρόπος δράσης συγκροτημένης ομάδας στην οποία μετείχαν πολιτικοί, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι. Η λειτουργία της εν λόγω ομάδας ακολουθούσε πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο εγκληματικής δράσης στις υποθέσεις» ενώ αυτή η ομάδα «δεν δίστασε να καταφερθεί σε βάρος ακόμη και εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε».

Ανέφερε πως προέκυψε όμως, ότι «σε αμφίδρομες υποθέσεις πολιτικών διώξεων υπήρχε άμεση εμπλοκή και άλλων υπουργών της τότε κυβέρνησης, με πλέον έντονη την εμπλοκή του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος φαίνεται να έχει ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων και να συνομολογεί την ύπαρξη κυκλώματος, μέλη του οποίου είχαν διαφορετική μάλιστα ατζέντα από αυτή που είχε το 'μαγαζί', υπονοώντας βεβαίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φέρεται μάλιστα με βεβαιότητα να λέει, ότι «βγάζουν πολλά λεφτά». Δεν διστάζει επίσης να προτείνει στον Μιωνή την ενοχοποίηση με μαρτυρίες Παπασταύρου, για να τύχει ευμενούς μεταχείρισης της ίδιας της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη!».

Το πόρισμα της επιτροπής, είπε ο κ. Μπούγας, «περιλαμβάνει αναλυτική παράθεση των γεγονότων και ενδελεχή αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού». «Η λειτουργία της προανακριτικής, έστειλε το μήνυμα της καλής λειτουργίας των θεσμών και της αταλάντευτης βούλησης της κυβέρνησης και των βουλευτών να αναζητήσουν την αλήθεια…. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις. Αντί εξηγήσεων όμως, βουλευτές και στελέχη του, διακυβεύοντας και αυτή την προσωπική, επιστημονική και πολιτική τους αξιοπρέπεια, κάνουν λόγο για δήθεν θεσμική εκτροπή. Ποιος τους ακούει και ποιος τους πιστεύει άραγε;» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιστράτευση: Δείτε ποιες ηλικίες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης