ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Nα αποτραπεί το Oruc Reic αν μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τσίπρας: Nα αποτραπεί το Oruc Reic αν μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
INTIME

Να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος - Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί το Oruc Reic αν επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση χρειάζεται εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, διάρκεια 1,5 ώρας, που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα κι ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου κι ενώ είχε ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, παράλληλα, ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας.

«Η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας. Δεν έχουμε άλλες διαφορές, Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο. Συνεπώς η μόνη διαφορά που έχουμε είναι η υφαλοκρηπίδα και αυτή οφείλουμε να τη λύσουμε με διάλογο όχι όμως υπό καθεστώς εκβιασμών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

«Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως έπραξε η χώρα με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2008. Του συνέστησα επίσης μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και στο βαθμό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί να προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο - «Θερμό επεισόδιο»: Οι Τούρκοι στοχοποιούν ελληνικές πόλεις με βαλλιστικούς πυραύλους