ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια
INTIME NEWS

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, την Τετάρτη, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια, προκάλεσε έκπληξη, όχι όμως, στους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Το Newsbomb.gr, έχει το ρεπορτάζ.

Η ελληνική κυβέρνηση από την σύναψη της συμφωνίας με την Ιταλία και ύστερα, επεξεργαζόταν το σχέδιο για το πώς θα επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, κάτι που αποτελεί αδιαμφισβήτητο κυριαρχικό της δικαίωμα. «Άμεσα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει κυβέρνηση η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα 12 μίλια προς δυσμάς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα μεγαλώνει το έχουν πει κι άλλοι εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το δίκιο της θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίοι έχουν άσκηση γείτονες μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας».

Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν ελήφθη τώρα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, είχε ληφθεί προ καιρού, με το ζητούμενο να είναι η κατάλληλη στιγμή, μιας και κάτι τέτοιο είχαν εξετάσει και προηγούμενες κυβερνήσεις. Η τουρκική προκλητικότητα ωστόσο, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να απεμπολήσει το δόγμα της στασιμότητας που είχε υιοθετήσει η ελληνική διπλωματία για δεκαετίες και να εφαρμόσει ενεργητική πολιτική προσπαθώντας να θωρακίσει την χώρα και να θέσει τον Ταγίπ Ερντογάν προ πράξεων που ακολουθούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε χαρακτηριστικά πως «η αλλαγή αυτή στην πολιτική μας, έρχεται σε μία ώρα στην οποία υπάρχουν δυνάμεις που σπεύδουν να καλύψουν κενά και καραδοκούν για να δημιουργήσουν τετελεσμένα». Η ίδια πηγή, τονίζει χαρακτηριστικά πως «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις, μιας και πλέον έχουμε ξεκαθαρίσει τις εκκρεμμότητες προς τα δυτικά. Ήρθε η ώρα να στραφούμε στα νότια και ανατολικά σύνορά μας».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε άλλωστε και η ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε πως η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

Προς επίρρωσιν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή, κλείνοντας την συζήτηση για τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αποκάλυψε πως η χώρα ήδη ετοιμάζει την επόμενη της κίνησή της. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.α.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταφέρουν στο Newsbomb.gr πως οι κινήσεις της Ελλάδας δεν είναι προκλητικές, αντιθέτως. «Αυτό που θέλουμε είναι να θωρακίσουμε την χώρα μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο και σε όποιον δεν αρέσει, μπορεί να προσέλθει σε διάλογο».

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα, καθώς εκτός της αιγιαλίτιδας ζώνης, παραμένει και το θέμα των ΑΟΖ με την Λιβύη αλλά και την Κύπρο. Ειδικά για την δεύτερη περίπτωση, όπως έχει ήδη μεταφέρει το Newsbomb.gr οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η παρέμβαση Τραμπ στα ελληνοτουρκικά: Τι είπε με Μητσοτάκη και Ερντογάν