ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ - Θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις

Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ - Θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις

Στις 12:30 το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον Σαρλ Μισέλ, σε ένα κρίσιμο τετ-α-τετ, αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Ζήτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες πιο έντονα και την ΕΕ, καθώς θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την ώρα που γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να θέσει εκ νέου στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά έχουν δηλώσει θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά με προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών και η αποδοχή της Τουρκίας να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Από πλευράς Κύπρου ωστόσο, τονίζουν πως όσο τα τουρκικά ερευνητικά παραμένουν εντός κυπριακής ΑΟΖ, οι κυρώσεις δεν μπορεί να φύγουν από το τραπέζι.

Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε κυρώσεις, αλλά να λογικευτεί η Τουρκία

Οι κυρώσεις αφορούν τις ενέργειες της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου παραμένουν ακόμα το «Barbaros» και το «Yavuz», με NAXTEX που λήγουν στο τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός, από την ΔΕΘ τόνισε πως η Αθήνα δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις, όμως θα πρέπει και η Αγκυρα να κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις διότι αν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε κυρώσεις τότε δεν θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη αποκλιμάκωση. Αλλά θα το κάνουμε ως Ευρώπη εφόσον δούμε ότι η άλλη πλευρά στο δρόμο της λογικής», έλεγε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στους 312 οι νεκροί - Κατέληξε 60χρονος στην Αλεξανδρούπολη