ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αποφάσισε να φύγει ο Γιώργος στις 18 Μαρτίου

Πώς αποφάσισε να φύγει ο Γιώργος στις 18 Μαρτίου

Ποιος ήταν ο φόβος για νέες διαρροές βουλευτών, πώς τον πίεσαν Λοβέρδος και Βενιζέλος, γιατί οδηγήθηκε σε επιτάχυνση της διαδοχής.

Άργησε, αλλά τελικά φεύγει. Μετά από ένα διάστημα σκληρών διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ύστερα από ένα μπαράζ δημοσκοπήσεων που τον έδειχναν στον «πάτο» της εκτίμησης του κόσμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και αναζητά πλέον δημόσιο ρόλο μόνο στο εξωτερικό.

Οι βουλευτές που παραδοσιακά τον στήριζαν μειώνονται συνεχώς και στην ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου το πρωί της περασμένης Πέμπτης πολλοί από αυτούς έκαναν την εμφάνισή τους δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πλάστιγγα έχει γυρίσει…

Το newsbomb από την πρώτη στιγμή είχε προϊδεάσει για τις προσπάθειες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει, αλλά και για τις κινήσεις των κορυφαίων Βενιζέλου και Λοβέρδου.

Κατ’ αρχήν δεν μπόρεσε να περιορίσει τις διαρροές βουλευτών στην ψήφιση του Μνημονίου, κάτι που ήταν πλήγμα στο ηγετικό του προφίλ.

Μετά από αυτή την αποτυχία και την απόφασή του να διαγράψει όσους βουλευτές καταψήφισαν, στελέχη του κόμματος απαιτούσαν την απομάκρυνσή του και την επίσπευση των διαδικασιών, έστω και αν ήξεραν πως αυτό θα ήταν δύσκολο, αφού ο χρόνος πλεόν που απομένει για τις εσωκομματικές εκλογές είναι ούτως ή άλλως μικρός.

Ο ρόλος Παπουτσή

Η αντίδραση του Χρήστου Παπουτσή στην παρέμβαση Βενιζέλου που έγινε στην διάρκεια της ομιλίας Λοβέρδου, ανέδειξε άλλο ένα ζήτημα που δεν είχε πάρει την κανονική του διάσταση: ο Παπανδρέου δεν είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», αλλά εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να το κάνει και άλλος, δηλαδή ο Χρήστος Παπουτσής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να είναι ο αντίπαλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποκτήσει τη δυναμική του υπουργού Οικονομικών.

Για την ώρα το δράμα κορυφώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Πολιτικό Συμβούλιο όταν φάνηκε πως οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί» είχαν τις παραδοσιακές διαφωνίες με τους «βενιζελικούς».

Αυτό που έκανε όμως εντύπωση ήταν η ηρεμία του κ. Παπανδρέου να αποδεχτεί την όσο το δυνατόν γρηγορότερη διαδοχή του, καθώς κατάλαβε πως πέρα από τους πολύ στενούς συνεργάτες του, δεν τον θέλει κανείς άλλος στην προεδρική καρέκλα.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την αλλαγή

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, αποφάσισε την σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος για το διήμερο 3 και 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Μπεγλίτης, στη συνέχεια υπό το φως των εξελίξεων της προόδου της δανειακής σύμβασης, θα αξιολογηθεί το πότε θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος προκειμένου να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει από την βάση, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολιτικό Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά την επόμενη Τετάρτη, ενώ στην διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου υπήρξε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο φόβος του Γιώργου για Κ.Ο. 119 βουλευτών ΠΑΣΟΚ

Εκπαραθυρώνουν τον Γιώργο!

Πρόταση Γιώργου για διαδοχή στις 18 Μαρτίου

Και ο Παπουτσής υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ