ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση – Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει

Αλέξης Τσίπρας
Intime News

Τη μεγάλη του ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα, τόσο στο κομμάτι της πανδημίας, όσο και της οικονομίας, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο, μιλώντας για εικόνα «παρακμής».

«Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κύριο Μητσοτάκη και τους υπουργούς όταν την Παρασκευή το μεσημέρι λέει στη Βουλή “τα πέτυχα όλα, είμαστε πρωταθλητές” ενώ βουλιάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μίλησε για εικόνα «παρακμής», μιλώντας για απαράδεκτα περιστατικά, όπου άνθρωποι του υποκόσμου μπουκάρουν στο γραφείο υπουργού και να τον απειλεί, αναφερόμενος στα όσα είπε προχθές ο πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για γνωστό τηλεπαρουσιαστή.

Αν και άσκησε κριτική στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για μια σειρά από αποφάσεις που έχουν λάβει και για κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις τους που προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός πως οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την επιτροπή, μιλώντας για «εργαλοιοποίηση» της. «Η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και η μπάλα παίρνει δυστυχώς και την επιτροπή των ειδικών. Η επιτροπή είναι σαν το σάκο του μποξ, έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν λέει ότι θα ανοίξει σταδιακά με σχέδιο η αγορά, ότι θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο και την Παρασκευή το βράδυ αποδείχθηκε το σχέδιο μη σχέδιο γιατί άλλαξε η απόφαση. Ποιανού ήταν αυτή η ευθύνη; Δεν γνώριζαν το μεσημέρι τα επιδημιολογικά δεδομένα;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οσμή σκανδάλου»

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιούνται σε ορισμένα υπουργεία, μιλώντας ανοιχτά για «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» και για «οσμή σκανδάλου». Όπως είπε, γίνονται απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φαντάσματα, κατονομάζοντας την γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου -την οποία χαρακτήρισε πρωταθλήτρια του είδους- αλλά και τις αναθέσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη σύμβαση με τη Cisco. «Πρόκειται για ένα καθεστώς αδιαφάνειας που είναι πολύ απειλητικό για την ίδια τη δημοκρατία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τουρισμός

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του να ανοίξει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό, ειδικά σε ευαίσθητους χώρους δουλειάς, όπως στον τουρισμό, τα σούπερ μάρκετ και τους κούριερ. Αναφερόμενος, δε, στο μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος του τουρισμού, ζήτησε να εφαρμοστεί απαραίτητα η είσοδος στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ τουλάχιστον 72 ωρών, υποστηρίζοντας ότι ο Κ.Μητσοτάκης, πέρσι, συμπεριφέρονταν σαν «Αϊ Γιώργης που νίκησε το δράκο και την ίδια στιγμή άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα».

Για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι την 1η Μάϊου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο και θα στηρίζεται σε τρείς άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαγραφή χρέους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 40% - 60% και 120 δόσεις.
  • Δεύτερος, μια σειρά από μέτρα ρευστότητας, «που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους.
  • Ένα σχέδιό για ένα ολιστικό, νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα αντικαταστήσει «τον άθλιο αυτόν πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση».

Επίσης, υποστήριξε ότι εάν η κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητάς, το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει. «Αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς και πετραχήλια στην μεσαία τάξη, τώρα την αποτελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για «τσουνάμι» ανέργων μόλις σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης που τρέχουν αυτή τη περίοδο.

Όπως είπε «το πιο κρίσιμο είναι η ανυπαρξία ενίσχυσης», χαρακτηρίζοντας «ασπιρίνες» τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν δόθηκαν 20 αλλά 10 δισ. «Τα υπόλοιπα είναι μέτρα για τις ειδήσεις, δεν πήγαν στην τσέπη αυτών που τα χρειάστηκαν» είπε και συμπλήρωσε ότι τα μισά απ' αυτά ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενέστατη αναφορά στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι με αυτή την κίνηση θα βρει απέναντι της το κόμμα του, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. «Δηλαδή τι περιμένουν Ότι θα καταργήσουν το οκτάωρο και ο κόσμος δεν θα αντιδράσεις;», σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη και τις διαδηλώσεις και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, θα ήταν προ των πυλών της εξουσίας. Ή μήπως είναι;», αναρωτήθηκε με περιπαιχτική διάθεση, βάλλοντας εμμέσως, πλην σαφώς εναντίον των δημοσκοπήσεων. Για να είναι απολύτως σαφής ως προς τις προθέσεις του, υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση. Επιμένοντας στο ζήτημα των εργασιακών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργαλοιοποιεί την πανδημία και συμπεριφέρεται «λες και δεν υπάρχει αύριο, λες και έχει γραμμάτια να ξοφλήσει και γι αυτό φέρνει τέτοια διχαστικά νομοθετήματα στη κορύφωση της πανδημίας».

Ως προς την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έχει προαποφασίσει να μοιράσει τα κονδύλια σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας έξω από το σχέδιο της τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Επίσης, προανήγγειλε την επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου που έχει καταθέσει προς τη Κομισιόν η κυβέρνηση, με στόχο την ανακατεύθυνση κεφαλαίων.

Στήριξη σε Παππά

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ στήριξε για ακόμα μία φορά τον Νίκο Παππά ενόψει της προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τα πεπραγμένα του την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στη Μακρινίτσα: Θρήνος για τα δύο νεκρά αδέρφια - Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας