ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Ραγκούσης: Λιγότεροι κατά 200.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι

Γ.Ραγκούσης: Λιγότεροι κατά 200.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι
Κατά διακόσιες χιλιάδες θα συρρικνωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος της τετραετίας,...

Κατά διακόσιες χιλιάδες θα συρρικνωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος της τετραετίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Προανήγγειλε επίσης μειώσεις μισθών σε υπαλλήλους υπουργείων, όπου εξακολουθούν να «χορηγούνται σκανδαλώδη επιδόματα».

Η συρρίκνωση του προσωπικού δεν θα προέλθει από απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά από το πάγωμα των προσλήψεων, με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις». Επίσης, μείωση θα έχουμε και από τη λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων, με τον παράλληλο τερματισμό του καθεστώτος των stage. Οι ανάγκες δε, σε προσωπικό από τον Καλλικράτη είναι πολύ περιορισμένες.

Ο υπουργός κάνει λόγο για «επί δεκαετίες κακομεταχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο, που εκκόλαψε τις χειρότερες συνήθειες, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε νοοτροπία καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον». Επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει αυτό το Δημόσιο» και κοινοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, βάσει της οποίας θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογων εργαζομένων, που δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου υπηρετούν.

Απαντώντας σε ερώτηση περί του συμφωνηθέντος με την τρόικα χρονοδιαγράμματος για τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν αποφάσισε η τρόικα. «Εμείς αποφασίσαμε για την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις», σημειώνει προσθέτοντας πως «οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους άρχισαν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, πολύ προτού προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, πολύ πριν την έλευση της τρόικας, δηλαδή».