ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προεκλογικό συναγερμό ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας πετάει το γάντι στον Μητσοτάκη

Σε προεκλογικό συναγερμό ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας πετάει το γάντι στον Μητσοτάκη

Σε κατάσταση προεκλογικού συναγερμού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα που αδυνατεί να τα διαχειριστεί, γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πρόωρη προσφυγή στη κάλπη κάθε άλλο παρά σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να σπάσει το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργείται συστηματικά από τον προπαγανδιστικό - όπως τον ονομάζει - μηχανισμό της κυβέρνησης, πετάει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, προειδοποιώντας τον ότι θα «θα φάει τα μούτρα του».

Με λίγες λέξεις, χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε μια φοβισμένη κοινωνία, για να πάνε σε πρόωρες εκλογές, εν μέσω πανδημίας, μπας και γλιτώσουνε τη πρόσκρουση, πριν τη λαϊκή ετυμηγορία. Αν έχει τέτοια όνειρα θερινής νύχτας ο κύριος Μητσοτάκης ένα έχω να πω: Ας το κάνει! Θα φάει τα μούτρα του. Αν νομίζει ότι θα καταφέρει να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό είναι βαθιά νυχτωμένος. Τον περιμένουμε κι εμείς και οι Έλληνες».

Το μεγάλο «αγκάθι» της κυβέρνησης στη παρούσα φάση, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν από τη Κουμουνδούρου, είναι η οικονομία. Όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ να μιλάνε συνέχεια για την «εκτόξευση» που έρχεται, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ελληνική οικονομία σύντομα κινδυνεύει πάλι να εκτροχιαστεί. Και το μάρμαρο θα το πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, περιέχει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο προσαρμογής 9 μονάδων του ΑΕΠ τους επόμενους 18 μήνες, που θυμίζει τους στόχους των πρώτων μνημονιακών χρόνων. Επομένως, θέτουν το λογικό ερώτημα - ρητορικά πάντοτε- «ποιος θα πληρώσει αυτά τα 16 δισεκατομμύρια;», καθώς απαντούν μόνοι τους. Οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Το παραπάνω κυβερνητικό δημοσιονομικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κατάστασης που αντικειμενικά συμβαίνει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί από αρκετά κυβερνητικά νομοθετήματα, είναι τα στοιχεία εκείνα που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πιεζόμενη κυβέρνηση θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Ακόμα και εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να τα καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά, πριν οι επιπτώσεις της πολιτικής της γίνουν αντιληπτές στους πολίτες.

Με δεδομένη, λοιπόν, την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη του κόμματος του να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να σπάσει το κλίμα ηττοπάθειας που πιστεύει ότι καλλιεργεί ο «προπαγανδιστικός μηχανισμός» της κυβέρνησης και να δείξει ότι το κόμμα του όχι μόνο δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά αντίθετα τις επιθυμεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή