ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Intime News

Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, «ούτε στους εργασιακούς χώρους, ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε πουθενά.

Κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας άσκησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο για την στήριξη του ΕΣΥ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρει ότι η κυβέρνηση να έχει πετάξει λευκή πετσέτα ως προς τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, την ίδια ώρα που η κοινωνία έχει έρθει αντιμέτωπη με πολύ μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα

Ο ίδιος στην συνέχεια υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση στην αρχή τα έριξε στους νέους ενώ τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν υποκινεί το αντιμεβολιαστικό κίνημα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Πώς αποτιμάς την κατάσταση της πανδημίας;

Η χρονιά αυτή κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Τα κοινωνικά αδιέξοδα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική Μητσοτάκη είναι τεράστια. Βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημικής κρίσης, και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο στήριξης και ενίσχυσης του ΕΣΥ. Παράλληλα η πατερναλιστική στάση που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν βοήθησε την πορεία του εμβολιασμού και είμαστε πολύ πίσω από τα ποσοστά ανοσίας που θα εξασφάλιζαν την προστασία της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα, χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα για την προστασία μαθητών και δασκάλων, όπως η δημιουργία σχολικών αιθουσών, η μείωση των μαθητών ανά τάξη. Όπως λένε όλοι οι ειδικοί, τα σχολεία θα μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Είναι πραγματικά ακατανόητη η απόφαση του υπουργείου ότι για να κλείσει το τμήμα πρέπει να νοσεί το 50% συν ένας της τάξης.

Το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί πλέον σαν σαμποτέρ της δημόσιας υγείας. Αλλά και πουθενά αλλού δεν έχει παρθεί κάποιο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ούτε στους εργασιακούς χώρους, ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε πουθενά. Είναι σαν η κυβέρνηση να έχει πετάξει λευκή πετσέτα ως προς τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Αντίθετα το σχέδιο της είναι η απαξίωση του ΕΣΥ, με κλείσιμο νοσοκομείων, συγχωνεύσεις, απολύσεις προσωπικού, έτσι ώστε να ανοίξει ο χώρος της Υγείας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Αυτό αποτελεί μια συνταγή ολοκληρωτικής αποτυχίας κοινωνικά και υγειονομικά και θα οδηγήσει σε δραματικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως και το ΚΙΝΑΛ πως «ψαρεύουν στα θολά νερά των αντιεμβολιαστών». Γιατί επιλέγει αυτή την τακτική; Ποιος ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την καμπάνια για τον εμβολιασμό;

Η κυβέρνηση στην αρχή τα έριξε στους νέους ενώ τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν υποκινεί το αντιμεβολιαστικό κίνημα. Είναι προφανές πλέον ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μεγάλη της αποτυχία. Είχε κάθε ευκαιρία να οργανώσει μια συγκροτημένη, επιστημονικά άρτια καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Δεν το έκανε. Αφέθηκε η ανάγκη της ενημέρωσης στους αυτοσχεδιασμούς των ΜΜΕ, τα οποία πήραν τεράστια ποσά. Ειδικοί ή λιγότερο ειδικοί ή καθόλου ειδικοί λένε την άποψή τους, χωρίς να υπάρχει συγκροτημένος σχεδιασμός για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών. Είναι δεδομένο ότι με αυτό τον τρόπο τροφοδοτείται και καλλιεργείται ένα κλίμα σύγχυσης προς τους πολίτες. Είναι προφανές ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν είναι όλοι ανορθολογιστές. Είναι μικρές μειοψηφίες όσοι λειτουργούν παροδοξολογικά. Αντίθετα, κυριαρχεί ο φόβος, η αβεβαιότητα, η αντιφατική πληροφόρηση. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αίσθημα ευθύνης, και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή ξεκινά μια καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, την οποία αποδείχτηκε ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία νέα κρίση, αφού η ακρίβεια θα μειώσει σημαντικά το εισόδημα. Εκτιμάς ότι υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση; Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ακρίβεια θα έρθει να προστεθεί στα πολύ μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί από το προηγούμενο διάστημα, λόγω των λοκντάουν που προηγήθηκαν, αλλά και λόγω των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση, με κορυφαίο παράδειγμα τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος απορρύθμισε πλήρως μια ήδη προβληματική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και πολλές από αυτές αναμένεται να κλείσουν εντός του 2022. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κύμα ακρίβειας, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποιούσε ήδη από τον Μάιο. Βεβαίως, υπάρχει διεθνώς ένα κύμα ανατιμήσεων, αλλά στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις είναι υψηλότερες από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο, από αυτά που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να προλάβει το κύμα, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αδράνησε, δεν υπήρξε ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, δεν υπήρξε νομοθετική παρέμβαση για το πάγωμα του ηλεκτρικού ρεύματος, επομένως στο εκρηκτικό μείγμα που περιγράφουμε τόση ώρα θα προστεθεί και η ενεργειακή φτώχεια. Η κυβέρνηση μένει θεατής σε όσα συμβαίνουν και επικίνδυνα πιστή στην ιδεοληψία περί αυτορρύθμισης της αγοράς.

Αυτό θα είναι πάντως το μεγάλο της πρόβλημα και στη ΔΕΘ. Ο δείκτης ανάπτυξης κατά 16,2% στο β τρίμηνο του 2021 δημιουργεί παράθυρα αισιοδοξίας, όπως διατείνεται η κυβέρνηση;

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη την ίδια περίοδο. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύφεση που κατέγραψε η Ελλάδα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα μεγέθη είναι σχετικά και σχετιζόμενα μεταξύ τους, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρεμέτρους και να μην πανηγυρίζουμε πάνω στα συντρίμμια της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, η κυβέρνηση με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την ελληνική οικονομία, έχει φροντίσει ώστε η ανάπτυξη αυτή, όχι απλώς να μην περιορίζει αλλά να διευρύνει τις ανισότητες. Όμως, θα έλεγα ότι καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, διότι τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία την οδηγούν σε μια τελείως αχαρτογράφητη περίοδο. Μέχρι στιγμής, η άρση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και η ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «σώζουν» κάπως την κατάσταση. Το γεγονός όμως ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση προϋπολογίζει δημοσιονομική προσαρμογή 7% δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Απαιτείται λοιπόν άμεσα στροφή στην οικονομική πολιτική: αύξηση μισθών, διαγραφή ιδιωτικού χρέους, παροχή ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να πείθουν και να γίνονται αντιληπτές ως μια ενιαία, εναλλακτική, προγραμματική πρόταση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπου έχει γίνει μέτρηση πάνω σε μία συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη στήριξη του ΕΣΥ, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) αυτή έχει τεράστια κοινωνική αποδοχή. Εκτιμώ ότι γίνεται μια σοβαρή και μεθοδική δουλειά σε ό,τι αφορά την συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οργανώσαμε την εξαιρετικά επιτυχημένη προγραμματική συνδιάσκεψη. Όλα αυτά μάς δίνουν την πρώτη ύλη για να συγκροτήσουμε ένα αριστερό, κυβερνητικό, εναλλακτικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής. Αυτός θα είναι και ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα από την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνει τα δημοσκοπικά ποσοστά του, παρότι επιμέρους προτάσεις του έχουν ευρεία αποδοχή. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

Η σύγκριση του Σεπτέμβρη του 2020 με τον Σεπτέμβρη του 2021 δείχνεί ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό σύμπαν. Τον Σεπτέμβρη του 2020 πράγματι υπήρχε σαφής πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά; Η ΝΔ καταγράφει μια πολύ σοβαρή πολιτική φθορά, η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Όμως οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Βρισκόμαστε σε περίοδο πολιτικά και κοινωνικά μεταβατική, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει. Υπάρχει αυτή τη στιγμή σοβαρή αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτική και δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να καταστήσουμε κυρίαρχο το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε στις δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει. Αυτό δεν δείχνει μια λανθασμένη ανάγνωση της πολιτικής πραγματικότητας;

Γιατί το λέτε αυτό; Συμφωνώ απολύτως με την εκτίμηση. Εξάλλου όταν κάνουμε πολιτική δεν περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις αλλά βάζουμε στόχους, διαμορφώνουμε με το λόγο και τις πράξεις μας την πραγματικότητα. Η πολιτική αν θέλουμε έναν αυστηρό ορισμό είναι η διαδικασία μετασχηματισμού μιας συγκυρίας. Και αυτή τη στιγμή είμαστε ενεργοί δρώντες σε αυτή τη διαδικασία μετασχηματισμού για να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική, δημοκρατική πλειοψηφία.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης πώς υπηρετείται;

Μέσω της σοβαρής προγραμματικής επεξεργασίας, της σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και με σαφείς πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα διαχωριστικές γραμμές, για τις οποίες όλοι καλούνται να πάρουν πολιτική θέση, από τη στιγμή που οι επόμενες εκλογές είναι με απλή αναλογική. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη μετατοπίζεται συνεχώς προς ακραίες δεξιές θέσεις. Όλοι καλούνται λοιπόν να πουν αν προτιμούν μια κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική ή μία κυβέρνηση σκληρής δεξιάς.

Ο δρόμος προς το συνέδριο είναι χαραγμένος; Πότε αναμένεται να γίνει και με τι όρους;

Παρά την πανδημική κρίση, το κόμμα κατάφερε ένα πολιτικό και ψηφιακό άλμα. Την περίοδο Φλεβάρη-Μάρτη 2021 πραγματοποιήθηκαν οι συνδιασκέψεις των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή 17.500 αντιπροσώπων. Εξελέγησαν νέες νομαρχιακές επιτροπές, με τα όργανα να αποτυπώνουν πλέον τη νέα κατάσταση στο κόμμα, μετά την καμπάνια εγγραφής και τον διπλασιασμό των μελών μας. Βεβαίως, υπήρχαν δυσκολίες όμως ο πολιτικός διάλογος λειτούργησε παραγωγικά και προωθητικά. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε η προγραμματική συνδιάσκεψη, με μεγάλη συμμετοχή διαδικτυακά, η οποία διαμόρφωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που αποτελεί μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη. Παράλληλα, συνεδρίασαν πάνω από 800 οργανώσεις μελών, με αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή. Το στοίχημα είναι σε αυτή τη νέα συνθήκη, με τους περιορισμούς να παραμένουν, να μπορέσουμε να εντείνουμε την προσπάθεια των νομαρχιακών επιτροπών και των οργανώσεων να είναι εξωστρεφείς, να δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα στην περιοχή τους και να υλοποιήσουν αυτό που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μαζικό, λαϊκό, αριστερό κόμμα, που είναι η σύνδεση με την κοινωνία σε όλες τις μορφές της οργάνωσης και της εκπροσώπησής της. Το συνέδριο θα γίνει, γιατί είναι θεσμικά και πολιτικά αναγκαίο. Ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου δεν είναι ακόμα προσδιορισμένος. Θα δούμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα κρίνουμε συλλογικά, όπως πάντα κάνουμε.

Το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία θα σηματοδοτηθεί και στη ΔΕΘ;

Βεβαίως. Ήδη έχει αρχίσει προετοιμασία ώστε το πρόγραμμα και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσουν σε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του προέδρου, όμως, στη συνέχεια θα προωθηθεί σε όλη την Ελλάδα ως κρίσιμο πολιτικό ντοκουμέντο που θα αποτυπώνει την εναλλακτική λύση απέναντι στην επικίνδυνη σημερινή κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.319 νέα, 28 θανάτους και 378 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Λέκκας στο Newsbomb.gr:Στην Κάτω Κηφισιά το επίκεντρο του σεισμού - Γιατί ήταν τόσο αισθητός

Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου