ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλμούνια δείχνει Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

Ο Αλμούνια δείχνει Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

Αιχμηρός ήταν ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο εκλεκτός του στην ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλμούνια απαντώντας στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το εάν και πόσο δεσμευτικές είναι οι κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες εντάσσονται στον υπολογισμό του ελλείμματος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ σημείωσε ότι αυτές αποτελούν «πηγή έμπνευσης» και «δεν επηρεάζουν τους υπάρχοντες εθνικούς κανονισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, εκλεκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, ενέταξε στο έλλειμμα τις συγκεκριμένες δαπάνες με αποτέλεσμα από το 13,6% να ανέβει στο 15,8%.

Αυστηρή κριτική και για Παπαθανασίου

Ο κ. Αλμούνια επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν τελικά διψήφιο αναφέροντας ότι: Σε σημείωμα προς το Eurogroup, της 2ας Ιουλίου 2009, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ' όλο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα, επί ΝΔ, "μολονότι δεσμεύεται από το νόμο διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009".