ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φουλ» επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και εσωκομματικές φωνές για πολιτική συνεννόηση

ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την επιλογή της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της επιλογές στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας υιοθέτησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισφραγίζοντας με την απόφαση του τη γραμμή της «πολιτικής αλλαγής» που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.

Πάντως, μέσα στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξαν φωνές που ζήτησαν από τον αρχηγό τους να εξαντλήσει τις πιθανότητες αναζήτησης πολιτικής συνεννόησης με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολη η καταπολέμηση της πανδημίας και να διαμορφωθούν οι συνθήκες της «πολιτικής αλλαγής», μέσω εκλογών.

Φουλ επίθεση

Ήταν δεδομένο πως η επέλαση της μετάλλαξης «Ο» θα καθίστατο βασικό θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, βάζοντας στην άκρη το ζήτημα του Συνεδρίου. Άλλωστε, πως θα μπορούσαν στην Κουμουνδούρου να ορίζουν εσωκομματικές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να τηρηθούν, εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το κατά τη διάρκεια της εισήγησης του ένα ερωτηματικό για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, βάζοντας στο τραπέζι και την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί με έναν «υβριδικό» τρόπο, εξ αποστάσεως. Όχι ως εισηγητική πρόταση, αλλά για να εξεταστεί ως πιθανότητα το επόμενο διάστημα και σύμφωνα, πάντα, με την εξέλιξη της πανδημίας.

Από εκεί και έπειτα, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την εκτίμηση τους ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευθύνονται για την ανεξέλεγκτη -όπως τη χαρακτηρίζουν- τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Μέγαρο Μαξίμου άφησε συνειδητά να εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο η πανδημία.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει αυτόν τον αυτονόητο δρόμο. Αγνοεί τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αγνοεί ακόμη και τις εκκλήσεις των επιστημόνων. Μόνη της έγνοια η πολιτική σκοπιμότητα, η ωραιοποίηση της πραγματικότητας, οι διαρκείς επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και η ορθότητα της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνηση και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνον η «πολιτική αλλαγή» θα δώσει «διέξοδο στο αδιέξοδο», καθώς είναι «ζήτημα ζωής».

Φωνές για συνεννόηση

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν ψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς υπήρχαν και ορισμένα «λευκά», τα οποία προήλθαν από στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Νίκος Μπίστης.

Όπως διευκρίνισαν πρόσωπα που έριξαν «λευκό» στο Newsbomb.gr, δεν διαφωνούν με τον πυρήνα της απόφασης, αλλά ζητούσαν πιο προωθημένες διατυπώσεις. Εκτιμούν ότι στη παρούσα φάση, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επομένως, ζητούν μία πιο «ανοιχτή» πολιτική, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να βρεθούν περιθώρια συνεννόησης με την κυβέρνηση, ζητώντας να κατατεθεί ξανά η πρόταση για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, θέλουν μία πιο ενεργή πολιτική στο ζήτημα του εμβολιασμού, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και πάλι ως αιχμή προς το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη.

Η απάντηση της πλειοψηφίας των μελών του οργάνου ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια καταθέτει προτάσεις, τις οποίες ο Μητσοτάκης αρνείται καν να κοιτάξει, χλευάζοντας τις κινήσεις καλής θέλησης που έκαναν προς την πλευρά του.

Ετερόκλιτη συμμαχία

Από πολιτική σκοπιά, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως ταυτίζεται η ομάδα της «Ομπρέλας» -που αποτελεί τη λεγόμενη αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση- με τον Νίκο Μπίστη, που ανήκει στην «Προοδευτική Συμμαχία» και είναι ένας σοσιαλδημοκράτης με «σφραγίδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς κατά καιρούς βρίσκουν σημεία επαφής, όπως τα εθνικά θέματα, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο – αν και σε επίπεδο συσχετισμών δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την εσωκομματική ισορροπία που διαμορφώθηκε κατά τις εσωκομματικές αρχαιρεσίες του περασμένου καλοκαιριού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.