ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Τι θα κάνει με τον ανασχηματισμό και με τις πρόωρες εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το λυκαυγές του 2022 μας βρίσκει εν μέσω σφοδρής έξαρσης της πανδημίας και εν μέσω έντονων συζητήσεων για τη μετά-πανδημίας εποχή – Επειδή η νέα χρονιά, όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι εκλογική, θα είναι όμως σίγουρα προπαρασκευαστική, τόσο για έναν ανασχηματισμό, όσο και για τις επικείμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Διαρκούσης της πανδημίας και των οικονομικών δυσχερειών προφανώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εντός του 2022. Οι λόγοι είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν πρωτίστως με την υγειονομική διαχείριση σε πρώτο χρόνο και με την οικονομική διαχείριση της πανδημίας σε δεύτερο χρόνο. Καμία κυβέρνηση που δεν επιθυμεί να αυτοκτονήσει δεν θα πήγαινε σε εκλογές με ένα βαρύ κλίμα δυσαρέσκειας και χωρίς στην αγορά να ρολάρει χρήμα. Ταυτόχρονα χρειάζεται και ένα σαφές αφήγημα ώστε ένας πρωθυπουργός – εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης – να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Ένα αφήγημα που να μπορεί να εξηγεί «γιατί πάμε σε εκλογές;» και «τι ζητάμε από το εκλογικό σώμα;». Τέτοιες συνθήκες δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμα και συνεπώς οιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών είναι μάλλον άκαιρη. Άλλωστε στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν υπομονετικά να δουν που θα… κάτσει η μπίλια σε επίπεδο ερευνών της κοινής γνώμης και για το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα. Θα έλεγε κανείς ότι ευελπιστούν να ξεφουσκώσει το φαινόμενο Ανδρουλάκης, αλλά και ταυτόχρονα να υπερκεράσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν μπορούσε κάποιος να μπει στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έβλεπε ότι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που λειτουργεί ως ανάχωμα για οποιοδήποτε σενάριο πρόωρων εκλογών είναι η κόπωση και η δυσαρέσκεια που εμφανίζει το εκλογικό σώμα κυρίως λόγω της πανδημίας. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το κύμα αυτό δεν είναι τσουνάμι δυσαρέσκειας και ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική έκφραση. Θεωρούν ότι είναι δικαιολογημένο, αλλά αναστρέψιμο υπό προϋποθέσεις. Πρακτικά όμως όλοι συνηγορούν στην άποψη ότι όσο δεν διαφαίνεται – δημοσκοπικά - καθαρό ποσοστό αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, τόσο οι εκλογές θα πηγαίνουν… παραπίσω.

Για όλους τους παραπάνω λόγους στο Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογών. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν προετοιμάζονται για τις εκλογές, έτερον εκάτερον… Οι διεργασίες στο κόμμα προχωρούν κανονικά και οι λίστες έχουν αρχίσει – εν είδει παζλ - να αχνοφαίνονται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί καμία υποψηφιότητα.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στους ανασχηματισμούς;

Η άλλη συζήτηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή της ανάγκης ενός εκλογικού ανασχηματισμού. Να φτιαχτεί δηλαδή ένα κυβερνητικό σχήμα που θα μπορέσει με επιτυχία να οδηγήσει τη ΝΔ στις κάλπες. Μάλιστα, αρκετοί προσδιορίζουν αυτό τον ανασχηματισμό μέσα στην Άνοιξη ή λίγο πριν από το Πάσχα. Από που προκύπτει η ημερολογιακή σιγουριά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω. Προσοχή όμως, είναι άλλο πράγμα να καταγράφονται οι εκτιμήσεις ή οι εισηγήσεις και άλλο πράγμα να ερμηνεύουν κάποιοι τον πρωθυπουργό.

Το λέω τούτο διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ίσως είναι γνωστό δεν πιστεύει στην χρησιμότητα και στην κουλτούρα των ανασχηματισμών. Αυτό που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι «με έναν ανασχηματισμό θα δοθεί νέα ώθηση στην κυβέρνηση και θα γίνει ένα restart», ο Μητσοτάκης δεν το πίστεψε ποτέ. Αποδείχθηκε περίτρανα από τις προηγούμενες αλλαγές που έκανε στο υπουργικό σχήμα. Προφανώς και ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από τις αποδόσεις ορισμένων υπουργών του, ούτε από τη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους ορισμένοι εξ’ αυτών. Και προφανώς αρκετοί εξ΄ αυτών διασώζονται κρυπτόμενοι πίσω από το μέγα πρόβλημα της πανδημίας που δεν επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών εσωστρέφειας για το κυβερνών κόμμα. Λίγο πριν το Πάσχα όντως είναι μια καλή περίοδος για να μηδενίσει κάποιος το κοντέρ, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι η νίκη της ΝΔ θα εξαρτηθεί από τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο. Δεν ψηφίζει ο λαός με αυτά τα κριτήρια κι αυτό το ξέρει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Κακοκαιρία Διομήδης: Ξεκίνησε με καταιγίδα στην Αττική – Λευκό τοπίο στα βόρεια

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι