ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη μέχρι το 2030 – Στις 11 οι ανακοινώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μεσομακροπρόθεσμα στην ενεργειακή θωράκιση και αυτονομία της χώρας γι΄αυτό και σήμερα θα κάνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις από τη ΔΕΠΑ Διεθνών, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τη γεν. γραμματέα Ενέργειας Αλ. Σδούκου, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ Αρ. Στεφάτο και το διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Παράλληλα θα στείλει μήνυμα προς τις εταιρείες που θα εμπλακούν στην έρευνα και στην εξόρυξη λέγοντας «βάλτε λεφτά, κάντε επενδύσεις» και «το ελληνικό κράτος θα βάλει πλάτη να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας». Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει βεβαίως και η απορρόφηση της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, πρόβλεψη η οποία υπήρχε σε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης από το 2020.

Η Ελλάδα λοιπόν περνάει σε μια νέα σελίδα χαράζοντας μία ενιαία εθνική στρατηγική στους τομείς της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και της ανάπτυξης αγωγών που θα μεταφέρουν ποσότητες του καυσίμου προς τη χώρα μας, αλλά και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη αυτής της στρατηγικής. Αναγκαία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημασία της διασφάλισης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Στην παραπάνω εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε και την επιτάχυνση των κινήσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, με δεξαμενόπλοιο στη Ρεβυθούσα, με δυνατότητα για δεύτερο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και συζητήσεις για τρίτο σταθμό στην Κόρινθο. Οι ανακοινώσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αφορούν βεβαίως τις περιοχές του Ιονίου (που οι συνθήκες είναι ώριμες), αλλά και δυτικά της Κρήτης (υπό την προϋπόθεση ότι οι ξένες εταιρείες θα είναι «ζεστές» προς αυτή την κατεύθυνση). Ο δρόμος, φυσικά, θα είναι μακρύς, αλλά οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για εξορύξεις το 2030. Προφανώς το μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου ήδη συνεργάζονται η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ, ενώ όπως ακούγεται μπορεί στο όλο εγχείρημα να υπάρξει εμπλοκή και άλλων εταιρειών. Βεβαίως όλα τα παραπάνω θα γίνουν προγραμματισμένα και κοστολογημένα προκειμένου να τρέξουν σε πραγματικούς χρόνους και όχι να μείνουν λόγια του αέρα, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη αύριο για τους υδρογονάνθρακες - Επίσπευση της διαδικασίας και επενδύσεις