ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Τα μνημόνια με τα Σκόπια θα κυρωθούν στον κατάλληλο χρόνο για το εθνικό συμφέρον

Δένδιας: Τα μνημόνια με τα Σκόπια θα κυρωθούν στον κατάλληλο χρόνο για το εθνικό συμφέρον
Οι απαντήσεις Δένδια σε ερώτηση του Γιώργου Καμίνη

Όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών για τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια

«Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα κυρωθούν στη Βουλή όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψουν», ανέφερε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως εάν κληθούμε να απαντήσουμε για το εάν «η ύπαρξη της σταθερότητας, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει πως είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε ότι «τόσο το κόμμα της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις εστιαζόμενες επί ορισμένων θεμάτων και διατυπώσεων της Συμφωνίας αλλά η καθαρή θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία η ΝΔ θα την τηρήσει ισχύει. Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική σε συμφωνίες που έχει υπογράψει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων».

Για το «εάν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας» ο υπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχουν ζητήματα, όπως για τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτό που ονομάζεται σαχαϊσμός. Και σε αυτά υπάρχουν ακόμα προβλήματα».

«Σε ό,τι αφορά τη γενική τάση, αυτό που εκλαμβάνω και η αίσθησή μου, και είναι εντελώς πρόσφατη -ήμουν στα Σκόπια μόλις προχθές- είναι πως καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά με προβλήματα, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση, αλλά πάντως καταβάλλεται μια προσπάθεια».