ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εκτροχιασμός της οικονομίας προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκτροχιασμός της οικονομίας προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ
Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας,

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για απόδραση Μητσοτάκη λόγω της άσχημης κατάστασης στην οικονομίας

Τα προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια στα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις, είναι κατά την Κουμουνδούρου το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία πιθανή προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, καθώς στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν πρόσωπα που προειδοποιούν ότι το ταμείο θα είναι μείον, σε μία κατάσταση που ενδεχομένως και να προσομοιάζει με εκείνη του 2015.

Κοινωνική κρίση προ των πυλών

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας του πληθωρισμού, είναι εμφανείς στους πάντες. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο ειδικός για να καταλάβει ότι το διαθέσιμο εισόδημα εξανεμίζεται πολύ γρήγορα εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Καθίσταται, επίσης, σαφές ότι αν δεν υπάρξει σύντομα εξομάλυνση της κατάστασης, τότε οι συνέπειες αυτής της κατάστασης θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές και στην πραγματική οικονομία. Ήδη πολλές επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους.

Στον ίδιο δρόμο, όμως, φαίνεται πως βαδίζουν και μεγαλύτερες, ακόμα και βιομηχανικές μονάδες, γεγονός που προβληματίζει έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για του λόγου το αληθές, στην Κουμουνδούρου δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πολλές ομοιότητες με το 2010, προειδοποιώντας για μία μεγάλη επερχόμενη κοινωνική κρίση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες λουκέτα, αύξηση της ανεργίας και μείωση του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων στρωμάτων.

«Καμένη γη» στα δημοσιονομικά

Αν το ένα ζήτημα που προβληματίζει την Κουμουνδούρου είναι η επερχόμενη κοινωνική κρίση, το άλλο είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία.

«Αυτό που με απασχολεί τα βράδια, αυτό που με κάνει να μη μπορώ να κοιμηθώ, είναι γι αυτά που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα. Ο κύριος Μητσοτάκης αφήνει χάος στα δημόσια οικονομικά και την κοινωνική συνοχή της χώρας», είπε πριν από μερικές ημέρες στην Όλγα Τρέμη και το Meeting Point του Newsbomb.gr, ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι στην οικονομία. Αντίθετα, φαίνεται να εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους που θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να «αποδράσει» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- μέσω εκλογών το φθινόπωρο, είναι και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Εκεί αποδίδουν και την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς, όπως σημειώνουν, από εκεί περιμένει να αντλήσει έσοδα προκειμένου να «μπαλώσει τρύπες».

Λύση η πρόταση 5+1 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η άσχημη κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να φύγει μία ώρα αρχύτερα, έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση, που εκ των πραγμάτων θα έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής σωτηρίας, να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση.

Με τις 5+1 δεσμεύσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης της «επόμενης μέρας» που θα δώσει το σήμα της αντεπίθεσης.

«Μέτρα δηλαδή άμεσης ανάσχεσης της ακρίβειας που θα συνδυάζονται με δομικές τομές στα πεδία εκείνα -όπως της ενέργειας- όπου η λογική της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής κερδοφορίας “βαλκανικού τύπου” αποδεικνύεται αναποτελεσματική οικονομικά και καταστροφική κοινωνικά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξη Χαρίτσης, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής».

Σχετικές ειδήσεις