ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «εθνική φανέλα» ο Τσίπρας απέναντι στους λεονταρισμούς της Τουρκίας

Με «εθνική φανέλα» ο Τσίπρας απέναντι στους λεονταρισμούς της Τουρκίας
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρα χωρίς στρατηγικό σχέδιο
INTIME

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με σαφήνεια ότι η μία και σημαντική διαφορά στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, θα πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μήνυμα πως οι τουρκικές απειλές θα αντιμετωπιστούν ενιαία από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, παρά τα κυβερνητικά «φάλτσα» στην εξωτερική πολιτική που προκαλούν ζημιά στα ελληνικά συμφέροντα, έστειλε χθες από τη Σύμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι αποδέκτες του μηνύματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονταν, πάντως, μόνο στην ανατολική ακτή του Αιγαίου, αλλά και στην ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα προς διάφορα κέντρα που απεργάζονται προωθούν για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Άγκυρα.

Μήνυμα Ενότητας

Ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο που χειρίζεται τα εθνικά θέματα, είναι γνωστό τοις πάσι. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι έχουν πάρα, μα πάρα πολλούς λόγους για να είναι επιφυλακτικοί σε κάθε κίνηση της κυβερνητικής πλευράς.

Αρχικά, διότι θεωρούν ότι παράλληλα με την επίσημη διπλωματία που ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας, υπάρχει ένα «παράκεντρο» μυστικής διπλωματίας με επικεφαλής τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δρα υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι με ευθύνη του πρωθυπουργού έχει αλλάξει το διπλωματικό δόγμα της χώρας, που από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο της Δύσης, ανατρέποντας διπλωματικές σχέσεις χρόνων που είχε καταφέρει να συνάψει η χώρα μας.

Τέλος, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρα χωρίς στρατηγικό σχέδιο και πυξίδα, καθώς δεν κατάφερε εδώ και τρία χρόνια να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπροστά στη τουρκική επιθετικότητα.

Η επιφυλακτικότητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους θέματα εθνικής φύσεως.

Φρόντισε, μάλιστα, να το ξεκαθαρίσει αυτό σε όλους του τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα από την ακριτική Σύμη. H τουρκική επιθετικότητα θα αντιμετωπιστεί με ενότητα από τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα, χωρίς ναι μεν, αλλά. Και αυτό καλά θα κάνει να το γνωρίζει το τουρκικό «Βαθύ Κράτος».

Μήνυμα στο εσωτερικό

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με σαφήνεια ότι η μία και σημαντική διαφορά στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, θα πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου στο δικαστήριο της Χάγης με διάλογο.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει με στόμφο για τη μία και μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά, δηλαδή για την πάγια εθνική θέση, δεν ήταν τυχαία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Αθήνα που θα έβλεπαν με καλό μάτι μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την Άγκυρα. Και κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίθεση για Ουκρανία

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στην αυξημένη τις τελευταίες ημέρες τουρκική επιθετικότητα με την «εθνική φανέλα», δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσει να ασκεί κριτική στα σημεία εκείνα της κυβερνητικής πολιτικής που θεωρεί επιβλαβή για τη χώρα.

Ειδικά στο θέμα της Ουκρανίας, όπου η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή και τους πολίτες για τα όπλα που στέλνει στο καθεστώς του Κιέβου, η Κουμουνδούρου σκοπεύει να πιέσει ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις