ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας προειδοποιεί για μια νέα «κοινωνική κρίση» και παίζει το χαρτί της «κοινωνικής ειρήνης»

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου μπροστά στους βιομήχανους
Intime

Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις

Την άποψη ότι οδεύουμε ολοταχώς προς το ξέσπασμα μίας νέας κοινωνικής κρίσης, η οποία μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη και σκληρή από εκείνη που αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία την περίοδο των μνημονίων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου μπροστά στους βιομήχανους, καθώς εκτιμάει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο της οικονομίας μόνο καθησυχαστική δεν είναι για το μέλλον, επιχειρώντας να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους.

Ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος «γκουρού» των οικονομικών θεωριών για να το αντιληφθεί. Οι αυξήσεις στην ενέργεια, τη βενζίνη και σε βασικά ήδη διαβίωσης είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Και η κατάσταση αυτή προβληματίζει έντονα την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι επιπτώσεις της είναι ιδιαίτερα έντονες στα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, προσπάθησε να θέσει το θέμα των συνεπειών της εκκολαπτόμενης κρίσης.

Δεν είναι δυνατόν, είπε, να πληρώνουν μισθωτοί των 1.000 ευρώ και συνταξιούχοι λογαριασμούς ρεύματος που είναι ίσιοι ή μεγαλύτεροι από το εισόδημα τους. Υποστήριξε πως αν αυτή η συνθήκη συνεχιστεί, τότε σύντομα θα είναι μη διαχειρίσιμη και θα επιφέρει ένα ντόμινο σε ολόκληρη την οικονομία, με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.

«Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής είναι μια συνθήκη που τη βιώσαμε πρόσφατα πολύ σκληρά και δεν γίνεται να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Και ξέρετε, η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα που δεν κάνει μόνο τους φτωχούς φτωχότερους, αλλά το σύνολο του ενεργού παραγωγικού δυναμικού της χώρας», ανέφερε λίγα λεπτά νωρίτερα.

Και υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως είπε. Γιατί η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και του πληθωρισμού, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών του πρωθυπουργού. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη του, το πραγματικό «Μητσοτάκης effect».

Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε το εκλεκτό ακροατήριο του για τις συνέπειες της κρίσης, επιχειρώντας, παράλληλα, να προσφέρει μία διέξοδο μπροστά στην επερχόμενη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, κάτι που όπως τόνισε δεν μπορεί να προσφέρει ο Μητσοτάκης.

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και πάνω απ’ όλα θα εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Άλλωστε, επί της δικής του διακυβέρνησης, όλοι αναγνωρίζουν ότι επικράτησε «κοινωνική ειρήνη» στη χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπόσχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα μπορέσει να το επαναλάβει σε περίπτωση που είναι αυτός ο νικητής των εκλογών. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα καταφέρει μία συντηρητική κυβέρνηση.